Kultni ”Alan Ford” kao pozorišni komad!!

Cooltura Gledam

Grupa TNT – Alan Ford” naziv je predstave bazirane na kultnom talijanskom stripu, koji je (upoznajmo mlađe čitaoce) nastao 1969. godine iz pera scenariste i crtača poznatih pod pseudonimima Max Bunker i Magnus.

Ono što čini pravi fenomen u vezi s tim stripom jest činjenica: Alan Ford, prepoznatljiv po naglašenoj groteski, satiri i crnom humoru, nigdje nije postao slavan, osim u Italiji i bivšoj Jugoslaviji, a ovdje je bio čak popularniji. Svi se slažu da je za to najzaslužniji zagrebački novinar i pisac Nenad Brixy, koji je strip prevodio sa milanskog dijalekta te adaptirao u jedinstvenom jezičkom i stilskom maniru, koji nas je oduševljavao u tim godinama. Nakon što je Brixy preminuo 1984., nove epizode Alana Forda više nisu imale jednak šarm.

Alan Ford, scena iz stripa

U koprodukciji sarajevskog Kamernog teatra 55 i slovenskog Gledališča Koper, Alan Ford od ove godine dobiva i novi scenski život (koji nikada nije imao u rodnoj Italiji). Naime, prvi put je za pozorište adaptiran sredinom ’90-ih u beogradskom Teatru T i igran je po predlošku originalnog scenarija.

Nova sarajevsko-koparska adaptacija, međutim, praktično je nova priča.

Predrag Lucić, jedan od kreatora najslavnijeg ovdašnjeg satiričnog lista ”Feral Tribune” iz Splita (ugašen 2008.), novinar koji piše hrabro i još uvijek satirično o devijacijama današnjeg društva, napisao je potpuno novu epizodu “Alan Forda” pod nazivom “Povratak otpisanih”, a koja je temeljena na današnjem trenutku svjetske scene.

– Ta epizoda govori o trenutnoj izbjegličkoj krizi u Evropi, demistifikaciji svih lažnih vrijednosti Evrope koje pokazuju svoju zatvorenost i netoleranciju, te koje kroz industriju straha i žice ustvari donose ogromnu korist onim pojedincima koji na toj industriji i rade – o Lucićevom tekstu rekao je Kokan Mladenović, režiser predstave.

Alan Ford, realizatori predstave

Ovaj poznati niško-beogradski reditelj ističe da su svi iz kompletne družine TNT, na koje su čitaoci stripa navikli, lijepo i vješto upleteni u priču predstave, a upravo njihova satirična crta je bila u središtu zanimanja svih autora i glumaca koji su radili na predstavi. Likove Alana Forda, Grunfa, Boba Rocka, Broja Jedan i drugih tumače Mirsad Tuka, Armin Omerović, Anđela Kosić, Davor Golubović, Elma Juković, Rok Matek, Igor Štamulak, Aleš Valič i Gorazd Žilave.

Praizvedba ”Grupa TNT – Alan Ford” dogodila se 10. 6. na sceni Gledališča Koper, a sarajevska premijera u Kamernom teatru 55 zakazana je za 12. 11., dok oni koji ne uspiju dobiti ulaznicu za ovu očekivano senzacionalnu priliku, šansu imaju u još četiri reprizna izvođenja, 13., 14., 15. i 16. novembra.

I – ‘Tko izgubi dobitak, taj dobija gubitak’, kako je ustvrdio stripovski junak Grunf.

Trivia (ovo niste znali):

U epizodama “Alana Forda” neki su ovdašnji rock muzičari našli inspiraciju za naziv grupe, pa su tako rođeni Prljavo kazalište (epizoda “Broadway”), novosadski heavy metal bend Pero Deformero, poznat po parodijama turbo-folka, kao i makedonski rock sastav Superhiks.