FENA Novost: Sutra počinje dvodnevna sjednica VSTV-a BiH, uz izmijenjeni dnevni red

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-08 17:13:58

Sutra počinje dvodnevna sjednica VSTV-a BiH, uz izmijenjeni dnevni red

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) – Članovi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) sutra bi se na sjednici u Sarajevu trebali očitovati o potrebi reagiranja Vijeća na inicijativu predsjednika RS-a Milorada Dodika za način izbora sudija i tužilaca u ovom entitetu.

Prijedlogom izmijenjenog dnevnog reda sjednice VSTV-a BiH, predviđena je rasprava o istupima zvaničnika Republike Hrvatske povodom hapšenja osumnjičenih za ratne zločine počinjenje na području Orašja.

Prvog dana zasjedanja trebao bi biti razmatran i Prijedlog formiranja posebne komisije/radne grupe zadužene za međunarodne odnose i evropske integracije.

Inače, dnevni red dvodnevne sjednice izmijenjen je, te je zasjedanje 9. novembra skraćeno usljed komemoracije povodom smrti Amira Jaganjca, sudije i bivšeg predsjednika Vrhovnog Suda BiH i člana VSTV-a, a koja će, kako je ranije najavljeno, biti održana sutra u 11.00 sati u Vrhovnom sudu FBiH, saznaje Fena u VSTV-u BiH.

Za drugi dan zasjedanja VSTV-a, 10. novembra planirano je imenovanje određenog broja nositelja pravosudnih funkcija u BiH, a istog dana članovima ove institucije bit će predstavljene informacije  o pripremi konferencije „Rule of Law“ (USAID), planirane za 13. decembar, te pripremi konferencije VSTV-a BiH pod potkroviteljstvom EUSR-a, 15. i 16. decembra u Mostaru.

Na dnevnom redu je i “Politika sigurnosti pravosudnog informacionog sistema Bosne i Hercegovine”, te izmjena Odluke o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta za realizaciju aktivnosti u okviru Projekta „Konsolidacije i daljeg razvoja pravosudnog komunikaciono-informacionog sistema“ (IPA 2013.)

Članovi VSTV-a BiH trebali bi se očitovati i o Prijedlogu za poništenje javnog oglasa za izbor državnog službenika – glavnog disciplinskog tužitelja Ureda disciplinskog tužitelja VSTV-a, kao i o  nacrtima budžeta za Sud BiH i Tužiteljstvo BiH, te pravosudne institucije Kantona Sarajevo za 2017. godinu.

(FENA) D.V.