1972 - Indexi koncert

Na današnji dan u svijetu muzike: 15. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1926 – Rađanje domaće diskografije. U Zagrebu je 15. 10. 1926. godine održana osnivačka skupština prve tvornice za izradu gramofonskih ploča i montažu gramofona na ovim prostorima “Edison Bell Penkala Ltd”, koja je s radom počela početkom naredne godine. U nazivu je, dakle, objedinila imena slavnih američkih izumitelja Thomasa Edisona i Grahama Bella te hrvatskog izumitelja Slavoljuba Penkale, jer je svaki od njih imao udjela u stvaranju temelja za glazbenu industriju: Edison kao izumitelj gramofona, Bell koji je eksperimentirao sa zvukom i Penkala koji je usavršio prve gramofonske igle. Zagrebačka diskografska tvrtka u početku je izdavala licencna izdanja njemačkih i engleskih kuća, a od 1927. godine počela je snimati jazz skladbe na hrvatskom jeziku, s domaćim sviračima i pjevačima. Ipak, prvu jazz ploču sastava Swing trio izdala je 1938. godine. Tu je negdje otprilike i kraj ove kompanije. Prema nekim izvorima, u Zagrebu je tokom 30-ih godina radila i manja firma “Druker sokol rekord”, u kojoj su se proizvodile i domaće ploče i licencna izdanja, dok je u Beogradu radila mala diskografska kuća “Balkan”. Krajem 30-ih Zagreb će dobiti još jednog diskografa, “Elektroton”, koji je posebno zanimljiv po tome što će 1947. godine, poslije nacionalizacije, on biti preimenovan u – Jugoton.

1948 – Rođen Chris De Burgh, britanski pjevač i autor (“The Lady In Red”).

1957 – Izašao “Elvis Christmas Album”, kolekcija božićnih pjesama u izvedbi Elvisa Presleya i njegovo najbolje prodavano izdanje.

1965 – Tada još nepoznati gitarista Jimi Hendrix potpisao sa menadžerom Edom Chalpinom svoj prvi izvođački ugovor, prema čijim odredbama je dobio jedan dolar naknade i 1% royalty prava od svih budućih snimaka.

1966 – Zagrebačka Grupa 220, prdvođena Dragom Mlinarecom, samo nekoliko dana poslije osnivanja, održala u zagrebačkoj plesnoj dvorani Vrbik svoj prvi koncert.

1966 – Objavljen album američkog soul pjevača i autora Otisa Reddinga pod nazivom “Complete & Unbelievable: The Otis Redding Dictionary of Soul”, uvršten među 500 najvećih, a najveći hit bila je pjesma “Fa-Fa-Fa-Fa-Fa (Sad Song)”.

1968 – Engleski rock pjevač Joe Cocker objavio debitantski singl s obradom Beatlesa “With a Little Help from My Friends” kojim je najavljen njegov istoimeni debi album objavljen u proljeće 1969.

1972 – Proslavljajući deseti rođendan grupe, Indexi su u sarajevskoj Skenderiji 15. 10. 1972. godine (drugi izvor: 29. 10.) priredili spektakularni koncert, na kojem su njihovi gosti bili Dado Topić i grupa Time. Zanimljivo, bio je to i prvi rock koncert održan u velikoj dvorani Skenderije, koja je otvorena za Dan republike 1969. Na rođendanskom koncertu Indexa dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, pa je grupa sutradan izvela još jedan nastup. Postava u kojoj su svirali bila je: Davorin Popović (vokal), Bodo Kovačević (gitara), Fadil Redžić (bas), Vlado Pravdić (klavijature) i Miro Šaranović (bubnjevi). Iz neobjašnjivih razloga ili, zapravo, zbog lijenosti i inercije u koju je grupa, po priznanju samih članova, jedno vrijeme upala, Indexi nisu koncertima obilježavali svoje naredne jubilarne godišnjice sve do 35. rođendana 1997. godine – ponovo u Skenderiji. I opet se kao gost pojavio Dado Topić, a pored njega još su nastupili Dino Dvornik i Alka Vuica.

1973 – Rođen Aleksandar Saša Antić, vokal i glavni autor stihova u splitskoj hip hop grupi TBF.

1974 – PGP RTB objavio album Lea Martina nazvan “Odiseja“, prema velikom hitu koji je izveden na Opatijskom festivalu godinu dana ranije.

1982 – Izašao 21. i posljednji album američkog soul pjevača Marvina Gayea “Midnight Love”. Većinu pjesama napisao je sam pjevač, a “Sexual Healing” je jedna od najslavnijih ne samo na ovom albumu nego općenito u njegovoj karijeri.

1985 – Objavljen ”Falco 3”, treći i najslavniji studijski album austrijske pop-rock i rap zvijezde Johanna Holzela, internacionalno poznatog pod umjetničkim imenom Falco s hit pjesmama “Rock Me Amadeus”, “Vieanna Calling” i “Jeanny”.

1993 – Zagrebačka hard / metal rock grupa Hard Time u gradskom klubu Pauk održala prvu koncertnu promociju svog debitantskog albuma “Kiss My Ass and Go to Hell”.

2002 – Objavljen album Gorana Bregovića “Tales and Songs from Weddings and Funerals”, na kojem je autor snimio pjesme u stilu gypsy zvuka u koje je vješto inkorporirao dijelove nekih numera iz razdoblja Bijelog dugmeta i sa ranijih samostalnih albuma.