Nova bh. izdanja: Crni Dani Cerna ‘Prazninama’

Muzika BiH Show Time

Post punk & gothic rock bend Crni dani CERN-a iz Lukavca objavili su CD “Prazninama”, prvi cjeloviti album, a koji samostalno izdaju četiri godine poslije nastupnog EP-a objavljenog za Slušaj najglasnije.

Album “Prazninama” je nastao u periodu 2017. do 2019. godina i spoj je različitih generacijskih uticaja i muzičkih izražaja članova benda.

Pjesme su snimane u studijma Pogon Tuzla, Muzički centar Pavarotti Mostar i studio Muzičke produkcije BHRT Sarajevo, a muzički producenti su Dražen Mulaosmanović i Adnan Mušanović.

Tekstove, muziku i aranžmane potpisuju kolektivno članovi benda Rijad Šišić, Samir Zahirović, Edin Kozarević, Semir Gosić, Nermin Omerović i Ninoslav Rikert, dok su artwork i design omota i bookleta za CD radili Rijad Šišić, Nermin Omerović i Dražen Mulaosmanović.

Album možete poslušati na Youtube kanalu benda, dok je fizičko izdanje na CD-u dostupno na Facebook stranici benda.

Jedan od najvećih znalaca alternativne rock scene, Horvi Tehac, napisao je o izdanju lukavačke grupe: ”Glazbeno i svirački sjajno potkovani, ovaj njihov konačni pravi debi album odiše čistom slikom i prilikom, odnosno zvukom, stilom i poetikom na onaj dio post-punk/ new-wave scene začete otprilike s prvim albumima Joy Division i Siouxsie And The Banshees (a i ranih Echo And The Bunnymen), te nekim radovima The Sisters of Mercy, pa i The Cult i Bauhaus.