Čak 38 izdanja CroReca u top 40, a predvode ih bh. umjetnici

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Ako je nekadašnji Jugoton, lider diskografije u zemlji, neko vrijeme u poratnim godinama kao Croatia Records bio u svojevrsnom zatišju, danas je ta etiketa ponovo dominantna u regiji.

Potvrđuje to najnovija informacija: na novoj top listi prodaje albuma Hrvatske diskografske udruge nalazi se čak 38 izdanja Croatia Recordsa.

S njom u paketu je i zanimljiv detalj. Nekadašnji bosanskohercegovački diskografski brend, sarajevski Diskoton, ne postoji više na izdavačkoj mapi, a još nema njegovog ozbiljnog nasljednika, tako da najistaknutiji muzičari i bendovi iz ove zemlje albume objavljuju za kuće u Hrvatskoj ili Srbiji.

Svoja najnovija izdanja upravo pod etiketom Croatia Records izdali su troje muzičara iz BiH, koji su i u svjetsklim okvirima world musica velika imena. Riječ je o albumu Lachrimae u zajedničkoj realizaciji Bože Vreće i Edina Karamazova, te For Him and Her sarajevske etno dive Amira Medunjanin.

Ova dva albuma trenutno su na prvom i drugom mjestu liste najprodavanijih u Hrvatskoj.

Treće mjesto na Top 40 pripada rock bendu Opća opasnost s live albumom Opća Opasnost u Domu Sportova, a među ostalih 35 ekskluzivaca CroReca koji su na toj listi izdvajaju se mladi bend Ljubavnici (4), Damir Kedžo (5), J.R. August , famozno izdanje Angel’s Breath, Oliver Dragojević i reizdanje kultnog prvijenca grupe Time.