Izdvajamo nove singlove: Emir Hot, Činčila, Brain Holidays, Detmeć, Progres, Špurijus, Opoziv

Muzika - regija Muzika - svijet Nova ploča Show Time

U sedmičnom pregledu singlova u regionu predstavljamo nove brojeve reggae, rap-rock, punk i alter-rock žanrova izvođača iz Sarajeva, Zagreba, Kraljeva, Splita i Beograda, a neki su najave debitantskih albuma.

Zagrebački reggae bend Brain Holidays ft. Brico predstavljaju ‘Kuću punu ritma’, pjesmu koju su snimili nedavno na Jamajci u studiju Boba Marleyja i prvi je singl s nadolazećeg, petog studijskog albuma kojim Holidaysi obilježavaju 20 godina na sceni! “Došli smo s Jamajke sa snimanja albuma direktno u izolaciju, ‘Kuća puna ritma’ je bila savršen izbor za singl. Jedino što nam je preostalo je da plešemo po kući uz reggae.”

Rap i rock, uvijek moćna kombinacija, stiže iz radionice zagrebačke grupe Detmeć, koja iza sebe ima uspješan prvijenac ”Na rubu” objavljen krajem prošle godine za Croatia Records. U novom broju ”Gledam vas u oči” dobili su pomoć zagrebačkog repera Suicidala, koji je također prošle godine objavio svoj album prvijenac ‘Jedino što znam’ u izdanju Dallas Recordsa. Rezultat – riffovska i buntovnička pjesma za duhovito kažu kako nije bitno u kojem studiju je snimana, niti koji su muzičari snimali, nego samo ritam i poruka.

Kraljevačka grupa Progres svrstava se među veterane punk scene, nastavši još 1993. Imaju dva albuma, a treći izlazi uskoro pod etiketom Take It Or Leave It Records i najavljen je singlom “Moja ekipa nikad ne stari”.

”Pjesma je nastala kao parodija na bolest (dijabetes) koju sam dobio prije par godina. Ali i kao dokaz da su moji prijatelji i bend uvijek spremni za podršku i nove avanture. Početak promocije je spriječila korona, ali nadamo se da će to brzo proći”, kaže lider grupe, Goran Stanisavljević.

Godinu dana nakon prvog singla ’’Korak dva“, beogradska underground super grupa Opoziv predstavlja ’’Sećanja“, koja otkriva u kojem smjeru ide njihov eklektični zvuk. Dugo pripremani i najavljivani materijal je spreman i ova numera je najava jačih aktivnosti. Bend spremno očekuje ono u čemu najviše uživa, a to su koncerti kada sezona konačno bude otvorena.

Opoziv su Dejan Cvetojević – gitara i vokal, Aref Zaabi – gitara i back vokal, Vojin Kličković – bubanj, Mladen Tomašević – bass i back vokal, Miloš Ćurčija – vokal

Nakon singla ‘Barba je partija’, splitski punk rock bend Špurijus predstavljaju drugi singl ‘Psihički nestabilna’ koji će se naći na nadolazećem debitanstkom albumu koji je trenutno u završnoj fazi snimanja. Uz ustaljenu postavu benda (Domo vokal, Jojo bas, Tudor gitara i Saba bubanj), na pjesmi gostuju  Frane Mihalj (truba) i Damjan Grubić (trombon), inače članovi splitske grupe Justin’s Johnson, te Sana Perić i Klara Mucci na pratećim vokalima

U okviru projekta ”Od druga do druga”, koji je pokrenuo makedonski muzičar Gogo Requiem (Georgi Gavrovski), stiže još jedna vrlo zanimljiva epizoda – bosanski gitaristički virtuoz Emir Hot i legendarni Bruno Langer snimili su ”karantensku izvedbu” klasika iz opusa Atomskog skolništa ”Za ljubav treba imat dušu”, a u realizaciji su im se priključili gitarista Senko Čustović i pjevač Gogo Requiem.

Sa svog drugog albuma “Bez oblika”, koji je sarajevski alternativni bend Činčila potkraj prošle godine objavila pod etiketom beogradske izdavačke kuće Lampshade Media, uobličen je novi video spot “Gdje mi je glava”. Snimanje spota i režiju potpisuje Romano Kuduzović, dok je CGI composting radio Admir Šljivnjak. Mix i mastering je obavio Haris Saračević, a zvuk je snimao Kemal Sulejmanović.