Emir Hot se pridružio popularnoj hard rock grupi Osvajači

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Kragujevački hard rock veterani, koji ove 2020. slave 30 godina od osnutka benda, u tihom transferu dobili su novog, iznimnog gitaristu – tuzlanski gitaristički virtuoz Emir Hot novi je član Osvajača.

Osvajači su nastali 1990 i već naredne godine snimaju čuveni debi album album “Krv i led” u produkciji znamenitog Laze Ristovskog, koji je tako postao i povremeni klavijaturista benda.

Na šest albuma snimili su brojne uspješne brojeve melodičnog hard rocka, što im je donijelo veliku popularnost u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Emir Hot, od tuzlanskog Southern Storma, preko dugogodišnje londonske faze, pa do trenutne dubrovačke adrese, poznat je kao jedan od najboljih gitarista u regionu, čije je vrhunsko sviranje, ali i autorski potencijal zabilježen u nebrojenim kolaboracijama, kako internacionalnim tako i regionalnim.

Nova Hotova epizoda dogodila se početkom godine, kada je formalno postao još jedan gitarista kragujevačkih Osvajača. Pripremajući se za snimanje novih pjesama, bend je počeo planiranu seriju koncerata, ali je ona zbog pandemije prekinuta poslije nastupa u Novom Sadu i Aleksincu.

Prilagođavajući se, poput svih, trenutnoj situaciji, i Osvajači sada rade samo na daljinu. Uključivši se u projekt ”Od druga do druga”, koji je pokrenuo makedonski muzičar Gogo Requiem (Georgi Gavrovski), snimili su prilagođenu verziju stare bendovske uspješnice ”S kim čekaš dan”.

Aktuelnu postavu Osvajača čine Zvonko Pantović – Cipi (vokal), Nebojša Jakovljević – Šone (klavijature), Nenad Branković – Konga (bubnjevi), Dušan Simović – Duca (gitara), Emir Hot (gitara) i Branislav Blagojević – Boža (bas gitara).

Po najavi iz bendovskog tabora, čim se počnu ublažavati mjere i ukidati restrikcije, Osvajači snimaju prvi novi singl poslije višegodišnje diskografske pauze, a očekujemo i nastavak započete koncertne serije.

U međuvremenu, Emir Hot intenzivnije nastavlja sudjelovanje u spomenutom internetskom projektu ”Od druga do druga”, oko kojeg su okupljeni brojni muzičari iz regiona i svake sedmice objavljuju nove klipove iz ‘izolacija produkcije’.

Među njima je obrada hard rock klasika ”Glasno, glasnije” iz opusa Osmog putnika, koju su snimili Hot i Gogo Requiem, a slijedi jedna tema sa Emirovog solo albuma ”Beyond Rock” iz 2018. godine, te jedna od pjesama Atomskog skloništa koju će na daljinu snimiti sa Brunom Langerom.