Dosljedni: U2 donirao 10 miliona dolara za borbu protiv pandemije

Muzika - svijet Show Time

Bono Vox, jedan od humanitarno i društveno najangažiranijih rock muzičara u svijetu, zajedno sa svojim bendom U2 donirao je 10 milijuna dolara za borbu protiv koronavirusa u Irskoj, objavili su svjetski mediji.

Novac će biti iskorišten podršku zdravstvenim radnicima u Irskoj i kupovinu zaštitne opreme, a jedan njen dio već je stigao na aerodrom u Dublinu.

Irski premijer Leo Varadkar pohvalio je rockere. “Iako je vlada naručila količinu opreme koja bi u normalna vremena bila dovoljna za 13-godišnju zalihu, svaka pomoć privatnog sektora i javnosti je dobrodošla”, napisao je na Twitteru irski premijer Leo Varadkar.

Bono je poznat kao predvodnik organizacijskih mreža koje vežu globalnu humanitarnu pomoć s geopolitičkim aktivizmom i korporativnim komercijalnim sektorom, a samo jedna od njegovih poznatih aktivnosti je formiranje ONE Campaign, međunarodne neprofitne organizacije, koju je pokrenuio sa Bobbyjem Shriverom 2004. godine i čiji cilj je borba protiv ekstremnog siromaštva i bolesti koja se može spriječiti, posebno u Africi.

Cijeli bend U2 je u tom smislu kompaktna i dosljedna ekipa, pa su tako veliki dio prihoda sa turneje ”Vertigo” (2005-2006), druge najunosnije turneje svih vremena, usmjerili u humanitarne svrhe.

Dakako, u ovoj prilici ćemo spomenuti i pjesmu “Miss Sarajevo” iz 1995. godine, a koju su Bono i Edge izveli u projektu ”War Child”, a čiji je jedan od epiloga humanitarni koncert U2 u Sarajevu, u septembru 1997.