Pandemija na muzičkoj sceni – različite mjere u zemljama regije

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Najbrže i najkonkretnije poteze potpore autorima i izvođačima te korisnicima muzičkih djela bilježimo u hrvatskoj muzičkoj industriji, a još uvijek nikakve u bosanskohercegovačkoj.

U posebnim, kriznim iskušenjima vidi se, zapravo, gdje postoji ozbiljno organizirana muzička industrija.

Proteklih desetak dana u muzičkom svijetu glavna je tema, unutar ozbiljne zabrinutosti za planetarnu ekonomiju, kako ublažiti posljedice pandemije u muzičkoj industriji, čiji cijeli sistem je jedan od najdirektnije pogođenih.

Kakva je situacija u našoj regiji?

Hrvatski ZAMP (Služba zaštite autorskih muzičkih prava) objavio je odluku iz vlastitog domena: 0 kn naplate javnim korisnicima muzičkih djela za razdoblje u trećem mjesecu u kojem nisu poslovali, popust od 50 posto za prva 2 tjedna ožujka u kojima se radilo otežano i plaćanje tog iznosa na 3 rate nakon prestanka Vladinih mjera zabrane rada, dok su objekti oštećeni potresom u Zagrebu oslobođeni plaćanja u potpunosti. 

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) objavilo je prvi paket vlastitih mjera iz “Fonda solidarnosti” za redovne i pridružene članove. Glazbeni autori pogođeni potresom i stanjem zbog epidemije korona virusa mogu računati na 550.000 kuna (72.000 eura) bespovratne pomoći iz Fonda, a jedan od kriterija je – koliko su tantijemi bitni za egzistenciju pojedinog člana.

SOKOJ, organizacija muzičkih autora Srbije koja se bavi se zaštitom prava kompozitora, tekstopisaca, aranžera muzike i drugih nosilaca autorskih prava prije dva dana objavljuje: ”Odobrili smo umanjenje računa od 50% za mesec mart 2020. godine”.

Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije (ekvivalent HDS-u) još se nije oglasilo.

Slovenački SAZAS (Združenje za zaščito avtorskih pravic Slovenije) je objavio da za vrijeme zabrane javnog okupljanja i dok su javni prostori zatvoreni, korisnici muzičkih djela neće plaćati naknadu za njihovo javno korištenje.

Odluka PAM CG (Organizacija za zaštitu prava autora muzike Crne Gore) glasi: svi turističko-ugostiteljski objekti i ostali od 1. marta u cjelosti se oslobađaju obaveze plaćanja naknada muzičkim autorima, za period od dva mjeseca i dalje u skladu sa naredbama i preporukama Vlade, a elektronskim medijima se odlaže plaćanje na tri mjeseca počevši od 1. marta.

Udruženja kompozitora Crne Gore nije se oglasilo.

Bosanskohercegovački AMUS (Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca) još nije objavio nikakvu odluku u vezi s obavezom plaćanja naknade za korištenje muzičkih djela.