Bandcamp u akciji pomoći muzičarima

Muzika - regija Muzika - svijet Muzika BiH Show Time

Bandcamp će se, kao dio podrške muzičarima koji su pogođeni ograničenjima zbog virusne pandemije, u petak odreći svog udjela u prihodima od prodaje ovog petka, 20. marta, te početi okupljati Bandcamp zajednicu koja će direktno pomagati umjetnike.

U objavi Bandcampa stoji: ”Za mnoge umjetnike jedan dan pojačane prodaje može značiti razliku između toga jesu li u mogućnosti platiti najam ili ne. Ipak, to smatramo samo polazištem. Glazbenici će i dalje osjećati efekte izgubljenog prihoda od turneja tokom narednih mjeseci, tako da u nastavku dijelimo i nekoliko ideja o tome kako fanovi mogu da podrže izvođače koje vole i kako umjetnici mogu fanovima da daju nove, kreativne načine pružanja podrške. Možda zvuči jednostavno, ali najbolji način da pomognete umjetnicima je vaša direktna financijska podrška, a nadamo se da ćete nam se pridružiti u petak i tokom narednih mjeseci dok radimo na pružanju podrške muzičarima u ovom izazovnom vremenu.”

Ako ste obožavatelj, predlažu iz Bendcampa, kupujte muziku direktno od umjetnika na Bandcampu, a servis će ovog petka, 20. marta, svoj udio od prodaje ustupiti izvođačima i etiketama koje odlučite da podržite. Uz to, za većinu sadržaja na Bandcampu otvorena je mogućnost plaćanja više od tražene cijene, a možete ostaviti i poruku podrške izvođaču. Savjet i riječi podrške uvijek se cijene, a pogotovo sada.

Ako ste umjetnik, započnite s novim Vodičem za izvođače Bandcampa, koji je prepun preporuka kako povećati prodaju na Bandcampu. Odjeljci o zajednici i trgovini mogu biti trenutno posebno korisni za nadoknadu prihod koji ste izgubili od otkazanih turneja.

Možete koristiti aplikaciju Bandcamp Artist da biste sljedbenicima poslali poruku o tome.

Mnogi vaši fanovi aktivno traže načine kako da vas podrže kroz ovu krizu. Čak i ako nemate novu muziku ili merch, znamo da fanovi vole live snimke i rane prezentacije, a ovo je pravo vrijeme da ih otkopate i pustite na Bandcamp. A postavljanjem vlastite usluge pretplate na Bandcampu, obožavatelji vam mogu pružiti stalnu podršku.

Na kraju obraćanja fanovima i muzičarima, Bandcamp najavljuje da će tokom narednih sedmica prikupljati primjere onoga što najbolje funkcionira i podijeliti ih sa svim korisnicima.