Apel radio i TV stanicama: slušajmo domaću muziku

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Među svim aspektima ozbiljnih ekonomskih i socijalnih posljedica koje nam je već donijela virusna pandemija, veliki udar doživljava i muzički svijet, prije svega autori, muzičari, organizatori programa i ostali akteri.

Situacija je potpuno jednaka u BiH, Hrvatskoj, Srbiji ili Crnoj Gori – nemali je broj autora i izvođača koji egzistencijalno zavise samo od koncertnih nastupa. Kojih sada nema i neizvjesno je koliko ih dugo neće biti. A već samo dva ili tri mjeseca za njih je puno.

Kada, za primjer, posmatramo prilike u Bosni i Hercegovini i ako govorimo o tzv. urbanoj muzičkoj sceni, pogotovo o njenoj novijoj generaciji i nezavisnoj sceni, nepisano je pravilo da se autorske pjesme snime i objave na vlastitim mrežama i audio kanalima i da tako one većini služe kao ‘vizitke’ koje im omogućuju svirke, te da ne računaju na iole ozbiljniji prihod od tantijema, od vrćenja u radijskim i televizijskim programima.

Dapače, u stvarnosti i jeste tako: programima elektronskih medija dominiraju mainstream imena, domaća, regionalna i svjetska.

Kada se umjesto Helem Nejse pusti Eminem, umjesto Balkanerosa neka Sheeranova pjesma, kada Jindas, Luddit, Jelenu Milušić, Igora Vukojevića, Pank Flojd, Činčilu, MultiCultus, Starbridge, Tibor & Baš Čelik, Jufkamental i ini domaći izvođači ne mogu ući u program pored najzvučnijih svjetskih imena, to znači da je domaća agencija za zaštitu autorskih prava obavezna dio novca od tantijema koje plaćaju elektronski mediji obavezna poslati u svijet. Ogroman je popis nezavisnih, samostalnih autora i izvođača na cijeloj regionalnoj muzičkoj sceni koju smatramo domaćom i koja ima istu publiku.

U cijelom svom životu pomislio nisam da će ikada doći vrijeme da predložim da se, makar i privremeno, potpuna prednost dadne puštanju domaćih pjesama. No, u cijelom mom (i našem) životu ni ovo što nas je snašlo nismo doživjeli.

Nisam kvalificiran za prijedloge kakvu institucionalnu solidarnost trebamo djelom iskazati za penzionere, višom silom nezaposlene, poslodavce, medicinare. Golem je to i za moj skromni um presložen posao. No, solidarnost sa domaćim muzičarima jednostavno je pokazati i ništa ne košta – puštajte u radijskim i televizijskim programima domaću muziku. I u BiH, i u Hrvatskoj, i u Srbiji, i u Crnoj Gori.

Možda će to imati i nimalo nevažan emotivno-psihološki učinak za one koji budu slušali.

Josip Dujmović