Preminula Zdenka Vučković, šlagerska diva iz šezdesetih

In memoriam Muzika - regija Show Time

Nakon kratke i teške bolesti, u subotu 7. 3. u svojoj 78. godini preminula pjevačica Zdenka Vučković, koja je svoje posljednje dane provela u jednom zagrebačkom domu za starije.

Zdenka Vučković je imala nepunih 16 godina kada je 1958. nastupila na Opatijskom festivalu gdje je izvela dvije pjesme, ‘’Kućica u cvijeću’’ i ‘’Mala djevojčica (tata, kupi mi auto)’’ u duetu s Ivom Robićem i preko noći postala slavna kao prva muzička teen zvijezda na ovim prostorima.

Njena vrlo uspješna pjevačka karijera tokom 1960-ih dovela ju je na sve festivale zabavne muzike u tadašnjoj zemlji, te do snimanja sa nekim od najvećih muzičara, kao što su Ivica Šerfezi, Arsen Dedić – i Indexi.

Naime, u ljeto 1968. godine Zdenka i Indexi su imali zajedničku lejtnu gažu u Vodicama, već tada vrlo popularnom jadranskom odmaralištu, a u jesen je sarajevska grupa pratila pjevačicu na snimanju njenog EP izdanja sa četiri pjesme, među kojima je prepjev jednog budućeg apsolutnog svjetskog mega-hita, “Gdje su ti dani” (original: “Those Were The Days” Gene Raskina), pjesmu koju je tek par mjeseci ranije otpjevala Mary Hopkin, a producirao Paul McCartney.

Zdenka Vučković i Indexi (Fadil Redžić, Bodo Kovačević, Kornelije Kovač, Nuno Arnautalić, Davorin Popović, Miro Šaranović)

Prvi album ”Zdenka” objavila je za Jugoton 1970. godine i na njemu su, uz autorske pjesme, snimljeni i neki zanimljivi prepjevi, među kojima je ”Voljeti nekog”, odnosno ”To Love Somebody” iz opusa grupe Bee Gees. Zanimljivo, iste godine je Мелодия, jedna od najvećih izdavačkih kuća u tadašnjem Sovjetskom Savezu, izdala album ”Zdenka Vučković” za svoje tržište.

Zdenka Vučković je oproštaj od festivalske scene imala 1989. godine na Zagrebačkom festivalu, kada je nastupila s pjesmom simboličnog naziva “Odrasla je djevojčica mala”.

1 razmišljanje na “Preminula Zdenka Vučković, šlagerska diva iz šezdesetih

  1. Moram ponavljati lekciju : pjesma koju je napisao veliki sarajevski skladatelj Žarko Roje je nosila naziv ” Kučica u cvEću”, a ne ” Kučica u cvIJEću”i izvedena je 1958.godine na festivalu u Opatiji ( druga interpretatorka je bila Zorana-Lola Novaković ! ). Roje je tu pjesmu, iako sam Dalmatinac rođen u Zagrebu , napisao ekavski, jer mu je to odgovaralo zbog staccato ritmičke strukture pjesme !!!

Komentari su zatvoreni.