Umro Zoran Modli. Zbogom, vječiti radijski dječače!

In memoriam Muzika - regija Show Time

Dugogodišnji radijski voditelj i DJ pionir Zoran Modli, autor jedinstvenih emisija i projekata, umro je u nedjelju 23. 2. u 72. godini u Beogradu poslije kraće i teške bolesti.

Zoran Modli je rođen 1948. godine u Zemunu i završio je Višu vazduhoplovnu pilotsku školu, a početkom 1970-ih počeo je karijeru disk-džokeja u beogradskim diskotekama, povremeno i putujući po bivšoj državi s programom nazvanim ”Leteća diskoteka”.

Sa Borom Đorđevićem početkom 1975. je osnovao grupu Hajduk Stanko i jataci, čiji je trag ostao na dvije singl ploče, da bi naredne godine budući lider Riblje čorbe napisao duhovite pjesme ”Rock’n’roll Duku-Duku” i ”Gili, Gili Blues” koje je Modli otpjevao s tadašnjom popularnom akustičarskom grupom Suncokret, a potom i njegovu DJ-evsku himnu ”Bugi-vudi za disk-džokeja” izvođački potpisana kao Zoran Modli i Ravan taban.

Bili su to tek spontani i zabavni pjevački izleti Zorana Modlija, a njegovi ozbiljni diskografski projekti bili su vezani uz radijske emisije koje je kreirao najprije u programu beogradskog Studija B, a potom Radija 202.

Godine 1977. objavljene su dvije LP ploče, ”Leteća diskoteka” sa izborom pjesama domaćih zvijezda rocka (Parni valjak, Dado Topić i Time, YU grupa, Smak, Korni grupa i drugi) te ”Disco Bus 2” (Eric Burdon & Animals, Brian Ferry, Bee Gees, Blaskmore’s Rainbow…), a obje su urađene u stilu radijskih emisija, sa maštovitim Zoranovim najavama i komentarima.

Krajem ’70-ih Zoran Modli na popularnoj beogradskoj “Dvestadvojci” počinje voditi emisiju “Ventilator 202”, koja je u ljeto 1981. imala u svjetskim okvirima jedinstveno izdanje.

Spojivši svoje dvije strasti, radijsko voditeljstvo i ulogu profesionalnog pilota i nastavnika letenja, što javnost uglavnom nije znala, Modli je iz malog aviona, leteći iznad Beograda, Novog Sada i Zrenjanina, vodio trosatnu emisiju uživo iz zraka. O kakvom je poduhvatu riječ ilustrira činjenica da je u isto vrijeme morao komunicirati s tehničarom u avionu, kontrolorom leta na aerodromu i tehničarima u studiju Radio Beograda, razgovarati s gostima koje je telefonom uključivao u program, najavljivati pjesme – i uz sve to pilotirati.

Vrlo vrijedan dio Modlijevog ”Ventilatora” bila je “Demo top 10 lista” u kojoj je tokom 1980-ih promovirao mlade domaće rock grupe. Izbor pjesama, uglavnom kao njihovih premijera, objavljen je od 1983. do 1985. godine na tri albuma, na kojima su zabilježeni rani radovi grupa kao Katarina II (kasnije EKV), Partibrejkers, Denis i Denis, Dorian Gray, Psihomodo Pop, Laki Pingvini

Uoči rata povukao se iz aktivnog muzičkog radijskog angažmana, ali se na radio vratio 1993. s emisijom “Modulacije” na Radio Pingvinu i ovo njegovo jedinstveno bavljenje računarskom tehnikom i programima traje do 1999. godine, da bi naredne pokrenuo emisiju “ZAIR” (Zakon akcije i reakcije) koja je emitirana na Radio Beogradu 202, potom na beogradskoj Radio Laguni i na više nezavisnih radio-stanica u Srbiji i regionu, a do posljednjih njegovih trenutaka imala je internetsko izdanje – posljednja emisija broj 1007 postavljena je 8. februara 2020.

Uključujući se u najnoviji projekt našeg portala, ”Biramo 50 najboljih ex-YU rock albuma 20. stoljeća”, tih dana Zoran Modli nam je dostavio svoj izbor 20 naj-albuma.

Bora Đorđević i Zoran Modli 1977

U profesionalnoj letačkoj karijeri Zoran Modli je više od 20 godina proveo u JAT-u, upravljajući Boingom 727, a potom u jednoj u privatnoj avio-kompaniji, sve do 15. 7. 2010. godine, kada je doživio udes na aerodromu Brač skliznuvši sa piste mlaznim poslovnim avionom, poslije čega je prestao pilotirati.

Zoran Modli je objavio sedam knjiga o pilotskoj profesiji, letenju i avionima, a najnovija pod nazivom ”Pilotska knjiga: Vodič kroz osnovnu školu letenja” izdana je prošle godine.

Njegovim odlaskom su dva svijeta, muzički i letački, izgubili osobu koja je u oba ostavila ogroman trag, ne samo kao vrhunski profesionalac i maštoviti inovator, nego čovjek velikog srca koji je kroz život išao uvijek s osmijehom.

Zoran Modli (foto Andrej Cukić)

2 razmišljanja na “Umro Zoran Modli. Zbogom, vječiti radijski dječače!

  1. Kako ide veza između njega i Tebe ? Pominje te na omotu prvog LP-ija “Leteća diskoteka”. Ognjen Tvrtković pozdravlja Zenicu iz Londona

  2. Gostovao je ’76. sa Letećom diskotekom u Zenici, družili smo se ta dva dana, otkrio mu da je Nikola Borota kraće vrijeme bio muzički urednik Radio Zenice i da je u studiju radija snimio zanimljivu obradu Beatlesa. Modli je bio fasciniran tim otkrićem i obradu je uvrstio na LP.

Komentari su zatvoreni.