ZAR – novi ‘gastarbajterski’ bh. rock bend

Muzika BiH Novi na sceni Show Time

Diamusk u Norveškoj, post-punk Makazoruki/Lovaz u Holandiji, Machina u Njemačkoj, rock grupa Ode u Americi, NesKoh u Francuskoj, to su samo neka imena uspješnih muzičkih kolektiva u bijelom svijetu koje čine muzičari porijekom iz BiH, a kako stoje stvari – sve češće ćemo o njima pisati.

Novi primjer je rock bend ZAR.

Nastali su u Njemačkoj prije otprilike 15 mjeseci, a pažnju u domovini privukli su nakon što su nedavno objavili pjesmu ”Mikrokosmos“, koju su snimili sa poznatim bh. kantautorom Igorom Vukojevićem.

ZAR su osnovali pjevač Amir Pilav Cvale i gitarista Patrick Pilav, a u postavi su još Drago Kruškonjić (gitara), Mario Matošević (bubnjevi) i Kerim Ičanović (bas gitara).

– Bend smo pokrenuli u želji da radimo autorske pjesme u duhu rock&rolla 80-ih godina i u ovih manje od dvije godine završili smo kompletan album od 10 pjesama. Krajem prošle godine objavili smo singlove “Nekog petka”, “Bosanac”, a potom u februaru i duet “Mikrokosmos” sa Igorom Vukojevićem. Ove tri pjesme su na najbolji način najavile naš debitanski album – kaže Amir Pilav.

Lider benda najavljuje i novi spot za pjesmu ”Loš dan“, baladu koju izdvaja kao posebno dragu pjesmu sa albuma i koja je priča da ”sve treba da prespava, da je jutro pametnije i tek onda sve može doći na svoje mjesto”.

Kako podcrtava, ZAR nije klupski bend, a objasnio je i šta to znači.

– Prvenstveno želimo promovirati autorski rad i predstaviti album na većim i značajnim rock festivalima. Nemamo interesa svirati po klubovima, jer svaki od nas je zauzet poslovnim obavezama. Za nas muzika nije posao. Zanima nas sviranje i druženje iz ljubavi. Pjesme koje sviramo nose zvuk 80-ih godina i taj retro stil je bio i vodilja ka bendu ZAR – zaključuje Amir Pilav.

Denis Zeba

ZAR, Amir Pilav