Top.HR Music Awards za Parni valjak, Pravila igre, Vojka V…

Muzika - regija Show Time

Novom muzičkom nagradom Top.HR Music Awards, hrvatska scena se profilira kao najozbiljnija muzička industrija u regionu.

Porin kao najstarija nagrada (pokrenuta još 1994.) je diskografski trofej i dodjeljuje se za oficijelna diskografska izdanja po ocjenama vrlo široke glasačke baze diskografa, producenata, muzičara, pedagoga i novinara. Prošle godine ustanovljena Rock&Off nagrada je koju dodjeljuju isključivo novinari, vodeći se estetskim kriterijima. I sada je ustanovljena najnovija, Top.HR Music Awards, a ona počiva na ”nemilosrdnim” činjenicama – broju radijskih emitiranja, prodaji fizičkih albuma i streamingu na Deezeru. Na ovaj način zaokružena su tri važna faktora značajnog potvrđivanja najvećih vrijednosti u toku godine. Ili, drugim riječima, na ovaj način hrvatska muzička scena se definira kao najozbiljnija muzička industrija u regionu.

Top.HR Music Awards je rezultat dugogodišnje suradnje Hrvatske diskografske udruge (HDU) i RTL-a i spojila je tradicionalne formate poput radijskih emitiranja i prodaje nosača zvuka s novima kao što je streaming.

Prva dodjela trofeja održana je 6. 2, u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu i uz muzičke nastupe (Gabi Novak, Željko Bebek, Mia, Nina Badrić, Toni Cetinski, Zdenka Kovačiček…) proglašeni su prvi dobitnici nagrade.

To su: pjesma godine ”Rekao Si” (Nina Badrić), muški izvođač godine Damir Kedžo, ženski izvođač godine Franka Batelić, grupa godine Pravila igre (zagrebački pop rock bend), novi izvođač godine Jure Brkljača (zadarski pop pjevač), najprodavaniji domaći album ”Vrijeme” (Parni valjak), najprodavaniji inozemni album ”Let’s Rock” (Black Keys), Deezer singl godine ”Rekao si” (Nina Badrić), Deezer izvođač godine Vojko V i turneja godine ”The Magic Tour” (Severina).

“Ovo je nagrada koja ne podliježe ukusu, nego brojkama. Ovo je statistika i to nas je razveselilo”, komentar je iz ekipe Parnog valjka, dok je reper Vojko V u svom duhovitom stilu izjavio “Dobio sam nagradu za Deezer izvođača godine. To znači da će biti nekih kuna, odnosno lipa od tih tantijema. To mi je drago”.

Fotografije: Bojan Zibar, Goran Perešin, Samir Cerić