Josipi Lisac nagrada Porin za životno djelo

Muzika - regija Show Time

Upravni odbor Porina objavio je da će nagradu za životno djelo ove godine biti dodijeljena pjevačici Josipi Lisac te svestranom skladatelju i dirigentu Tomislavu Uhliku.

Josipa je muzička diva sa više od 50 godina djelovanja na sceni i još uvijek koncertno vrlo aktivna. Sa specifičnom bojom glasa u rasponu od kontraalta do soprana i sa jedinstvenom scenskom pojavom, koja ju čini ”samo svojom” u doslovnom smislu, Josipa Lisac je do sada osvajala čak 22 godišnja Porina u različitim kategorijama, među kojima posebno mjesto ima priznanje za anotologijski album “Dnevnik jedne ljubavi” iz 1973.

Ovo posebno djelo nastalo je u autorskoj i produkcijskoj osobnosti ovdašnjeg pionira rock’n’rolla, pjevača i skladatelja Karla Metikoša, pa od tada do Karlove prerane smrti 1991. godine, traje sinergija jednog posebnog muzičkog i životnog tandema. Teško je naći sličan primjer u svijetu, kao što je tradicionalni godišnji koncert koji Josipa lisac od 1992. priređuje u čast Karla Metikoša, što je još jedan sadržaj koji je dao poseban pečat njezinoj bogatoj karijeri.

Drugi ovogodišnji dobitnik Porina za životno djelo, Tomislav Uhlik, profesor je Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu te skladatelj i dirigent koji iza sebe ima preko stotinu djela urađenih za različite ansamble, još od vremena kad je karijeru započeo kao muzički voditelj u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, pa do rada u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija, u kojem je postavio niz operetnih premijera poput “Kneginje čardaša” i “Grofice Marice”.