Biramo 50 NAJBOLJIH ex-Yu rock albuma 20. stoljeća !!!

Muzika - regija Muzika BiH Show Time



Samo su dva službena izbora najboljih rock ostvarenja na ovim prostorima do sada urađena. Prema prvome ispada da je samo 11 grupa potpisalo gotovo polovinu od izabranih 100 najboljih (i ako je tako, onda nam je baština skromna), a u drugi ima notu ekskluziviteta, jer ga je obavilo samo 13 novinara. Ovim trećim izborom krećemo u globalnu i demokratsku akciju – biramo 50 najboljih ex-Yu rock albuma dvadesetog stoljeća.

Prvi izbor urađen je 1998. godine i objavljen je u knjizi ”YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike”. Prema glasanju 70-ak muzičkih novinara iz Srbije, među stotinu najboljih su Bijelo dugme i Riblja čorba sa po 8 albuma (!?), Azra ima 5, a po 4 Bajaga i Instruktori, Leb i sol, Film, Haustor i Idoli.

Listu prvih 5 čine albumi ”Odbrana i posljednji dani“ (Idoli), ”Paket aranžman” (Idoli, Šarlo akrobata, Električni orgazam), ”Time” (Time), ”Korni grupa” (Korni grupa) i ”Azra” (Azra).

Još jedan izbor ”Top lista 100 najboljih ex-Yu albuma” uradila je 2015. godine redakcija hrvatskog izdanja časopisa ”Rolling Stone” i u glasanju 13 muzičkih novinara iz Hrvatske prvih pet su Idoli ”Odbrana i posljednji dani“, Šarlo akrobata “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”, Azra “Sunčana strana ulice”, Haustor “Haustor” i Arsen Dedić “Čovjek kao ja” (?).

Najboljima su se na drukčiji način pozabavili u Hrvatskoj i 2018. godine, kada je objavljena knjiga ”70 priča o albumima”, ali nije riječ o izboru najboljih ostvarenja, nego predstavljanju probranih albuma koje su u šest desetljeća objavili hrvatski diskografi.

Budući da su u prvom spomenutom izboru ”YU 100” sudjelovali samo srpski, a u drugom ekskluzivni mandat dobilo 13 hrvatskih novinara, redakcija Glas.ba otvara novi i, slobodni smo reći, prvi globalni i potpuno demokratski izbor ”50 najboljih ex-Yu rock albuma 20. stoljeća”, a čini ga sljedeće: jedan i vrlo važan dio glasanja je otvoren za publiku, a u drugom će sudjelovati ponovo muzička struka, ali iz cijelog regiona.

Taj zahtjevni posao ćemo obaviti u fazama. Uvodna je pred vama.

Inicijalni prijedlog uključuje 180 albuma, a vlastite prijedloge možete upisati u rubrici komentari ispod posta.

Glasanje će trajati dva mjeseca, nakon čega ćemo listu svesti na 100 finalista i među njima izabrati ”50 najboljih ex-Yu rock albuma 20. stoljeća”.

Svaki glasač može upisati do 30 glasova isključivo za različite albume.

Klikni – na sljedećoj strani lista i GLASANJE

80 razmišljanja na “Biramo 50 NAJBOLJIH ex-Yu rock albuma 20. stoljeća !!!

  1. Život nije vrijeme koje prolazi nego dani koji se pamte. Grupa Bolero i njihove legendarne pjesme su obilježile jedno vrijeme. Hvala vam za lijepe trenutke koji su obilježili moju mladost i odrastanje uz vas.

  2. O Jesenjinu, grupa Bolero, bend koji i danas ima istu energiju 💗

  3. Sta eko mi druga na grob donese cvijece
    Dragaaa…
    BOLERO

  4. WEB nije funkcionalan, a najbolji album svih vremena je TIME !!!

  5. Glasala sam za “Seobe” (Kerber), a listi bih pridodala album Bjelog dugmeta “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo.”

  6. Želela bih da glasam za Kerber ali na listi ih ne vidim, možete li me uputiti, sajt je mali nefunkcionalan, čini mi se… Hvala Vam

  7. Teška industrija Zasviraj i za pojas zadjeni (mislim da je 1978.)

  8. Ukusi su razni,ali sam frapiran količinom glasova za trećerazredni,šlagerski bend po imenu Bolero.Svako ko je iole objektivan i ko je rastao u to,srećno vreme,sa trunkom ukusa potvrdiće da je sveto trojstvo bilo Dugme-Čorba-Azra,ostali tri koplja ispod.Prva tri albuma Azre,četiri Čorbe,Bitanga i princeza i Eto!Baš hoću BD ostaju nedostižni za ostatak ex Yu rock scene.Tačka.

  9. Sve u redu,ali iako nisam fan Bjelog Dugmeta,gde je jedini njihov album koji volim tj “Kosovka djevojka”?

  10. Dnevnik jedne ljubavi Josipe Lisac, po meni je najbolji album u ex Jugoslaviji. Album je tako studiozno rađen, od samog omota, preko melodija, aražmana, tekstova, uz muzičare koji su tada bili vrh da boli glava. Najbolju potvrdu daju pjesme koje i dan danas zvuče maestralno. Ne da nema pjesme koja je “slabija” nego nema niti jednog tona koji nije na svom mjestu. Još jednom album kojem do sada ni jedan nije usipo niti da se približi, a kamoli da ga nadmaši.

  11. Uz svo uvažavanje grupe Bolere, ali staviti ih uz prvi album grupe Time i Dnevnika jedne ljubavi josipe lisac malo mi je smiješno.

  12. Očito nisi fan, na listi je – “Bijelo dugme” (1984)

  13. Glasanje je stvar angažmana fanova određenih bendova. U ovom slučaju očito su vrlo aktivni oni kojima se sviđa Bolero, a budući da glasanje traje još prilično dugo, očekuje se “razbuđivanje” fanova i mnogih drugih bendova.

  14. Tvrdo srce i velike uši-Kaži ovom bati pa pa.
    Čuj Bolero i slični.Može i Leo Martin.Cirkus.

  15. Nazvati Bolero, trecerazredni slagerski bend je malo surovo od tebe. Kada kazes da su ukusi razliciti onda to i postuj, pored toga, Azra, Dugme i ostali bendovi su dobri i svi mi se svidjaju, ali razlika je u tome, sto je Bolero pravio svoju muziku, koja nije licila na svjetske trendove, Rock, Punk, Pop itd… a nisu ni slijedili onaj nas trend sa primesama naseg folklora, tako da su muzika, aranzmani, tekstovi i naravno vokal Grupe Bolero nesto sto je bilo rijetko a nadasve originalno na nasim prostorima.

  16. Vatreni poljubac – 100% Rock’n’roll, Dejan Cukić – Spori ritam, Crvena jabuka – Za sve ove godine, Čutura & Oblaci – Rekom ljubavi, Yu grupa – Od zlata jabuka, Prljavo kazalište – Zaustavite zemlju….. Ima toga još kolko hoćeš

  17. Ne kontam kako se na listi nalaze gomile nekih nepoznatih albuma a niko se nije setio prvog albuma Kerbera -Nebo je malo za sve . . . vidite baljda i sami po dosadasnjim rezultatima glasanja da mu je mesto ovde.Drago mi je da de dobri poznavaoci muzike vrzmaju ovde i glasaju kako treba 😉

  18. . . ” Pljuni istini u oči od ” od Buldožera je jedini i iznad svih ostalih , balkansko primitivnih i nekulturnih ostalih , mafijaško estradnih smeća sa balkana i svakako je tu i za spomenuti rijećkih pankera , koji nisu ta mafija estrade balkana bili . .

  19. Moja lista izgleda ovako:
    1.Atomsko Skloniste-Ne cvikaj generacijo
    2.Atomsko Skloniste-Infarkt
    3.Atomsko Skloniste-Mentalna Higijena
    4.Azra-Azra
    5.Azra-SuncanaStrana Ulice
    6.Azra-Ravno do Dna
    7.Azra-Filigranski Plocnici
    8.Bajaga i Instruktori-Pozitivna Geografija
    9.Bajaga i Instruktori-Jahaci Magle
    10.Bajaga i Instruktori-Prodavnica Tajni
    11.Bijelo Dugme-Bitanga i Princeza
    12.Bijelo Dugme-Sta bi dao da si na mom mjestu
    13.Boye-Dosta,Dosta,Dosta
    14.Bulevar-Los i Mlad
    15.Bombaj Stampa-Bombaj Stampa
    16.Dorian Gray-Sjaj u Tami
    17.Drugi nacin-Drugi Nacin
    18.EKV-S Vetrom uz Lice
    19.EKV-Ljubav
    20.Elektricni Orgazam-Distorzija
    21.Film-Film u Kulusicu
    22.Fit-Uz Rijeku
    23.Goblini-Goblini
    24.Haustor-Bolero
    25.Haustor-Haustor
    26.Idoli-Odbrana i Poslednji Dani
    27.Kud Idijoti-Mi smo ovdje samo zbog para
    28.Partibrejkers-Partibrejkers 1
    29.Riblja Corba-Mrtva Priroda
    30.Time-Time

  20. Postovanje, naravno da su ukusi razliciti, ali postoje neke objektivne stvati, cinjenice koje nisu pitanje nicijeg ukusa… a to je originalnost Bolera kojeg treba RAZUMJETI, a ocito Vi niste razumjeli o cemu se tu radi.
    Stavljanje Riblje Corbe uopce u kontekst ovoga, uz duzno postovanje, pokazuje muzicku (ne)kompetentnost!
    Pozdrav

  21. Molim da na listu dodate prijedloge:
    1. Knock Out – Jednom kad sve ovo… (2001)
    2. Bolero – Na kraju slavlja (1986)
    Hvala

  22. Kerber – nebo je malo za sve
    Boa – ritam strasti
    Laibach – opus dei
    Parni valjak – pokreni se
    Prljavo Kazalište – korak od sna
    Leb i sol – Leb i sol 2
    Leb i sol – ručni rad
    Neverne Bebe – n. Bebe 1
    Neverne bebe – n. Bebe 2
    Oliver mandić – probaj me
    Gibonni – miracul

  23. Bjesovi – cela diskografija do 2000, Darkwood Dub – cela diskografija do 2000

  24. Bijelo dugme 5 april ’81,Miladin Sobic oziljak,parni valjak pokreni se

  25. Josipa Lisac – Dnevnik jedne ljubavi
    Azra – Filigranski pločnici.
    Paket aranžman

  26. 1. Pekinška Patka ‎– Strah Od Monotonije 1981
    2. Bjesovi – Bjesovi 1994
    3. Obojeni program – Ovaj zid stoji krivo 1991

  27. prvi album crvene jabuke sa pokojnim drazenom riclom .taj album definitivno nije cist pop jer ima tu i elvisa i novog primitivizma..mislim da zasluzuje biti na listi

  28. Stavite svakako album Prljavog kazališta “Zaustavite Zemlju”

  29. Bolero – Maurice Ravel
    Dobro, šalim se malo. Svoje sam favorite izdvojio, ali proširite horizonte još više.
    Miladojka Youneed, Cacadu Look, Zvijezde, Mizar, Anastasia…, a i Crvena Jabuka ima mjesta, bar što se tiče početka. Držite se!

  30. Ubacite u predloge sledeće albume: Stijene – Jedanaest i petnaest (1982), Rok mašina – Izrod na granici (1983), Viktorija – Spavaćeš sam (1988)

  31. Azra Krivo srastanje!!! .. Partibrejkers 2 i 3 !!!..
    ANGELS BREATH!!! (MilanMladenovićEKV i Mitar Subotić)… DarkwoodDubUnedogled…Oktobar1864CrniPles.. DLM!!DobarDan..Paraf Izleti, i Zastave..

  32. Ekatarina Velika- LP 1985.
    ANGELS BREATH!!! (MilanMladenovićEKV i Mitar Subotić
    Arsen Dedić ‎– Rimska Ploča
    Bebi Dol- Ruže i krv
    S vremena na vreme – S vremena na vreme – 1975
    S vremena na vreme – Unplugged 1997
    Andrej Šifrer- Od šanka do šanka

  33. Možda da uvrstite i 100%rock’n:roll.od vatrenog poljupca.

  34. Fali vam nekoliko ključnih albuma, koji su već spomenuti u komentarima ali ih vi iz nekog razloga odbijate uvrstiti, pa molim bar obrazloženje po kojim su kriterijima na listi neki potpuno nevažno albumi, a nisu uvršteni Vatreni poljubac – 100% Rock’n’roll, Prljavo kazalište – Zaustavite zemlju i Crvena jabuka (prvi album iz 1986.)…..

  35. Poštovani glasači, ljubitelji rocka.
    Najmanji je problem ubaciti svaki vaš prijedlog i u listu možemo upisati i hiljadu albuma ako hoćete. Ali, koji je SMISAO “navijačnih strasti” nekih bendova, koji bi željeli da svi albumi tog benda budu na listi, a ona nije SPISAK izdanja, nego utvrđivanje kandidata za 50 NAJBOLJIH ROCK ALBUMA 20. STOLJEĆA! Ne najpopularnijih i najprodavanijih, nego značajnih, koji su uticali na scenu i bili inspiracija ostalim muzičarima.

    Osim toga, u konačnom izbor 50 NAJ ALBUMA, u drugom dijelu izbora, riječ će imati muzički novinari, producenti, diskografi, pa i sami muzičari. Kada se uključe njihovi glasovi, u toj “ravnoteži” ćemo dobiti realniju sliku.

    Razumljivo je – ako ludo volite neki bend, za vas je on najbolji. No, pokušajte, koliko je moguće, biti i objektivni.

    Također, nerijetko neki predlažu albume koji su već od ranije u listi.

    Ipak, glavna je stvar: hvala vam svima na trudu, na energiji, na dobrim vibracijama i želji da zajedno uradimo jednu reprezentativnu listu najboljih albuma.

  36. Fale: Bajaga – Sa druge strane jastuka, njegov vrhunac, od Ribje čorbe – Buvlja pijaca, od Lačnog Franza – Na svoji strani, njihov najbolji album do 1990. godine, od Discipline – Zeleni zub na planeti dosade, meni najbolji njihov album, Galija – Korak do slobode, Obojeni program – Najvažnije je biti zdrav,Tomaž Pengov – Odpotovanja, velik i značajan album…

  37. MIRZINO JATO-SECER I MED.SVEMIRKO-TUNGUZIJA,DENIS I DENIS -OAZA SNOVA,SEPTEMBAR-KOLO.MAX INTRO-LOS JE DAN,GRUPA ZDRAVO0VIKEND FOBIJA,BIJELO DUGME-POZURITE KONJI,SVREMENA NA VREME -JANA

Komentari su zatvoreni.