Pobuna žena u soundsystem kulturi

Muzika - regija Muzika - svijet Show Time

Outlook u Puli najveći je festival bass i soundsystem kulture na kontinentu i u 12 njegovih dosadašnjih izdanja bio je velika svjetska pozornica za dub, reggae, hip hop, drum’n’bass, breakbeat, jungle, grime, garage, dubstep stilove.

Tako su se prošle godine, među brojnim izvođačima, od domaćih imena pojavili beogradski roots reggae Hornsman Coyote, te još dva kolektiva iz Srbije, Baseline Crew i Mystic Styles, zatim hrvatski dub pioniri Dubble, nastali od članova uspješnih Radikal Dub Kolektiva, zagrebački Egoless i Bamwise, istarski drum’n’bass DJ i producent Filip Motovunski, sarajevski d’n’b producent Billain i sarajevski d’n’b i jungle DJ Said5, slovenski Roots In Session, splitski dvojac Banana Zvuk (kojeg čine Luka Barbić iz TBF-a i Ivan Jurić – Yuri, iz St!llnessa), drum’n’bass duo iz Novog Sada Netics

Popis više nego jasno pokazuje – muški je to svijet, jer na Outlooku su se pojavili samo zagrebačka drum and bass DJ-ica Tekitoka, te Anja G (Anja Nigović) kao jedna polovina zagrebačkog dub reggae dvojca Dr. Obi & Anja G.

Tragajući za informacijama kakvo je stanje u bjelosvjetskoj soundsystem zajednici, nabasali smo na blog womb2.com i priču o potpuno istovjetnim prilikama.

Autor najprije objašnjava vlastitu općinjenost soundsystem kulturom i počinje: Šta je tako privlačno u soundsystem kulturi? Zašto je reggae muzika sa ogromnih zvučnika tako meditativna i tako zarazna? Zašto reggae bas linije zvuče tako dobro kroz njih? Bilo kojem ljubitelju reggaea na ova pitanja je lako odgovoriti. Doživljaj sesije zvučnog sistema (ili dance sistema) je jedinstven. Stvarno zahvaća sva vaša čula.

Vizualno, kada vidite postavku zvučnog sistema, može se činiti da se nalazite ispred moćnog oltara sa basom i, na kraju, kada osjetite energiju sounda i ljudi koji vas okružuju, to zaista može postati duhovna stvar. Taj nepresušni izvor melodija, kada počnete kopati sve dublje i dublje u muziku, potpuno je zapanjujući. Imam samo poštovanje za sve reggee i dub muzičare, soundsystem inženjere i graditelje sistema.

Potom autor ustanovljava da je soundsystem ipak muški svijet i konstatira: Kad počnete istraživati ​​kolektive, solo selektore, MC-je i pjevače, postaje očito da ima puno više muškaraca nego žena. Kroz istoriju ove kulture, žene zapravo nisu bile uključene u soundsystem.

Cilj ovog bloga je, dakle, povezati i predstaviti žene na sceni koje imaju vlastiti soundsystem, ali i povezati ženske kolektive, selektorice, producente, organizatore, promotorke i novinarke kako bi se potaknulo više djevojaka da postanu aktivne učesnice u njihovoj lokalnoj reggae sceni.

Za primjer tog potencijala, izdvaja i predstavlja neke posebne žene, a zanimljivo je da su među njima tri iz naših krajeva.

ROOTS DAUGHTERS
(Croatia/Germany)

Roots Daughters nastaje 2009. godine kada se Julija iz Pule preselila u Berlin i počela priređivati događaje koji su predstavljali ženske aktere na sceni te se udružila s Jahminta Zulu (Vintage Night Köln). Julija je strastvena kolekcionarka vinila s fokusom na ženske vokale i u njenim setovima može se čuti reggae u svoj njegovoj ljepoti i svestranosti, dok je Jahminta vrhunska heavy roots selektorica koja demonstrira korijene stila i na linku možete vidjeti dio njihovog nastupa na Dub Camp festivalu 2019. godine.

NYNAH
(Croatia)

Priča započinje 2009. godine na tečaju jamaičkanskog ritma, gdje je, bez obzira na dugogodišnje slušanje reggae muzike, Nynah prvi put zasvirala bubnjeve i počela razumijevati magiju Nyabinghi ritma i poruke. To je u kombinaciji s dugogodišnjim druženjem sa brazilskim folklorom Capoeira Angola, gdje pjeva i svira razne udaraljke bio temelj da uđe u soundysistem kulturu. Ovisno o programima i festivalima na kojima nastupa, kombinira različite žanrove reggae muzike, afro- brazilske ritmove, hip hop i chill glazbu u jednom setu. Nynah je jedna od osnivačica kolektiva ‘Sisters in Roots’ koji djeluje od 2015. koji okuplja ženske odabranice u sklopu programa Master reggae programa u Zagrebu s ciljem poticanja i povezivanja žena u reggae muzici. Nedavno je Nynah nastupila na hrvatskim festivalima sa dragim prijateljem – Mr.Kiwi – pod nazivom projekta “Dub Alibi“ i kratki isječak je u videu.

LEONA LIONESS
(Croatia/ Ireland)

Hrvatska MC i radijska voditeljica Leona Lioness trenutno živi u Irskoj, a sakuplja vinile od 2006. Na sceni je postala aktivnija nakon što je osnovala “GLD” – Girls Love Dub – platformu dizajniranu za povezivanje žena u reggae biznisu. po cijelom svijetu. Ubrzo nakon toga, postala je voditeljica i urednica na Sion radiju, kao i izabranica za Zion Radio Sound. Takođe je lični asistent i promotor za kompaniju Suns of Dub. Zajedno sa suprugom Ras Sale I (YARDSTEP) pokrenula je projekt Ghetto Roots. Organiziraju zabave i klupske programe, događaje i festivale širom Balkana. Na video je njena sesija u Masters Clubu u Zagrebu.

 SANGA MAMA AFRICA
(France)

Posadu Sanga Mama Africa stvorila je 2010. godine Djemba, strastvena braniteljica roots i dub reggae kulture uz snažan utjecaj s afričkog kontinenta. Nastupale su na festivalima po cijelom kontinentu  i s njima možete doživjeti autentično iskustvo i pozitivnu, snažnu, militantnu vibraciju koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a njihova sesija na Zion Station festivalu 2019. godine je ovdje.

VIXEN SOUND
(UK)

Vixen Sound (dub, reggae i dancehall) od kraja 2017. doživljava brzi međunarodni uspon, radi vlastite klupske večeri ‘More Fire!’ i domaćica je internacionalno priznate radio-emisije Walk n Skank, te predstavlja moćni Sinai Sound System. Kao da to nije bilo dovoljno, nedavno je lansirala Vixen Dub, sveženski škotski soundsystem kolektiv. Video ilustracija je ovdje.

SISTERS OF REGGAE
(UK)

Okupljene 2016. od strane selektorice Lucky Cat, Sisters of Reggae je ženski geggae DJ kolektiv iz Londona! Sviraju zvukove vintage Jamajke: ska, rocksteady, revival, root i rockers. Nastupale su širom svijeta u Indiji, Japanu, Ibici, Maroku i Berlinu, te na festivalima kao što su London International Ska Festival, Reggae Geel i Rototom Sunsplash, a dio su dpokumentarca koji je snimljen o Trojan Recordsu.

SISTA HABESHA
(Italy)

Sista Habesha počela je producirati dub & roots 2008. godine dok je živjela u Londonu. Prvo njeno službeno izdanje Habeshe stiglo je 2015. za njemački label JahSouljah Records. Tokom godina se dogodilo mnogo kolaboracija s umjetnicima poput Afrikan Simba, Dan I, Jules I, Ras Iwarriah, Daba Makourejah, Innerstanding sound, Arkaingelle i Rueben Master, a u njima je Habesha predstavila svoj dubwise stil, što ju je dovelo na scene nekih od najvećih reggae festivala poput Rototom, International Dub Gathering, Dub Camp, Dour Festival i Reggaebus. Godine 2017. je osnovala vlastiti label – Habeshites. Dio nastupa na Dub Camp festivalu 2017 je ovdje.

SOUND SISTERS
(Brazil)

Tuti i Lioness Pê od 2010. čine Sound Sisters i prvi su ženski soundsystem u Brazilu. Njihov izbor je reggae root, dancehall, rub-a-dub, sa naglaskom na produkcijama sa ženskim vokalima i dubplates.

Autorica bloga i portreta: Mirna Mandić