Mustra Orchestra korakom prvim najavljuje drugi album

Muzika BiH Show Time

Strast muziciranja i sloboda izražavanja koja se formalno kreće unutar brojnih žanrova, a ne pripada ni jednom, to je slika malog muzičkog kolektiva koji iz samozatajnosti periferije čini korak po korak u svom vrlo maštovitom muzičkom svemiru.  

Nakon albuma ”Muzika iz romana“, objavljenog 2018. za izdavačku kuću Hayat production, travnički Mustra Orchestra već nekoliko mjeseci intenzivno radi na novom albumu.

Pretežno instrumentalne kompozicije ovog benda temeljno su satkane od balkanskih etno motiva kroz koje se provlače fragmenti popa, rocka, jazza, ambijentalno-meditativnih i relaksirajućih tonova, a sve se zajedno može podvesti pod dvije riječi – strast muziciranja.

Opčinjenost ovih muzičara (Taik Ganić – gitara, žičani instrumenti, Almir Mulaimović – bubanj, udaraljke i Almir Kukić – VJ/DJ) posebno do izražaja dolazi na njihovim živim nastupima. To su uvijek artistički perfomansi u kojima su njihove vrlo maštovite melodije dopunjene vizualnim, scenografskim i teatarskim asocijacijama, a koje ne usmjeravanju imaginaciju, nego, dapače, publici otvaraju nove prostore da izmaštaju vlastite slike.

Prvog dana 2020. godine objavljen je spot ”Buđenje, korak prvi”, instrumental za koji muziku i aranžman potpisuje Taik Ganić, a čini uvod u novi album Mustra Orchestra ”Koraci” čiji izlazak je planiran za april.