Čarobna balada o Indexima – video kao portret svih članova slavne grupe

Muzika BiH Priče o pjesmama Show Time

Ismet Nuno Arnautalić, jedan od osnivača Indexa i njihov član do 1969. godine, kreirao je trominutni spot u kojem je predstavio svih 24 muzičara koji su prošli kroz postavu slavne grupe.

Kako objašnjava Arnautalić, vlasnik filmske produkcijske kuće ”Saga”, prije dva mjeseca javio mu se sarajevski autor i klavijaturista Vlado Podany (Armija B, Divlje jagode, Tifa Band) da kreira video na njegovu klavirsku verziju “Balade” iz 1972. godine koju je komponirao Fadil Redžić na stihove zagrebačke pjesnikinje Maje Perfiljeve i aranžirao Bodo Kovačević.

Bila je stvar trenutka inspiracije kako će izgledati taj video i moguće je da ga Nuno nađe u Majinim stihovima iz ”Balade” – Kad ne bude mene / kada dođu drugi dječaci ko ja / kad ne bude mene / reci da ću ostati sa njom i taddakle, stihovima o neprolaznosti, kakvu imaju Indexi i njihove pjesme.

Kroz Indexe su prošla 24 muzičara i najzahtjevniji zadatak bio je pronaći fotografije svakoga od njih, odnosno svih postava Indexa koje su se često mijenjale.

Fotografije su stilski dotjerali poznati sarajevski dizajneri Dragan Stefanović (autor brojnih omota ploča za Indexe, Bijelo dugme, Korni grupu, Time, Smak, Rezonansa) i Ajna Zlatar, a rezultat je fascinirajuća trominutna ‘Balada o Indexima’ koja sjajno vizualizira instrumentalnu temu Vlade Podanyja.

1 razmišljanje na “Čarobna balada o Indexima – video kao portret svih članova slavne grupe

  1. Nažalost ne mogu a da ne kažem da je Vladina klavirska obrada koja mi se uzgred dopada, urađena protivno zakonu o autorskom pravu, bez saglasnosti autora muzike. Ništa manju povredu istog zakona je počinio i Ismet Arnautalić postavljajući video na YouTube. Video je uzgred simpatićan. No potkrala se mala greška sa datumom vezanim za period u kojem je bas svirao Sanin Karić. Samo 20 godina. Glas.ba je pogrešno objavio podatke o autorima. Muziku i arranžman su napravili zajedno Slobodan Kovačević i Fadil Redžić (pisac komentra), a rijeći pjesme Maja Perfiljeva.

Komentari su zatvoreni.