Zašto je Aklea Neon jedna od najvedrijih muzičkih pojava u regionu?

Muzika - regija Show Time

Sve čega se prihvati mlada osječka glazbenica, od autorskih brojeva do obrada, pršti od vedrih vibracija, opuštenosti, zaraznih ritmova, smijeha i sunca.  

Akleu Neon je upravo ovih dana u Hrvatskoj najreprezentativnija ekipa muzičkih novinara predložila za naslov ”Velikog praska“, odnosno novog izvođača godine, u vrlo jakoj konkurenciji nekih fenomenalnih novih muzičkih imena. Ako titulu i ne dobije, Aklea je već toliko opasno neodoljiva da je, sa samo nekoliko autorskih singlova u opusu, ovo ljeto ostvarila čudo – četrdesetak nastupa po regiji i kontinentu, od klupskih do pojavljivanja na uglednim festivalima.

Aklea Neon

Bilo da je riječ o brojevima s njenim potpisom, ”Pola puta”, ”Da mi je” ili ”What I Want”, ili neobaveznim #NeonOn sessionima, Aklea demonstrira lakoću muziciranja unutar svog autentičnog afro-soul ethno-beatsa koja s istom lakoćom osvaja i publiku pred kojom se prvi put pojavi.

Ova kao da je moja“, riječi su kojima Aklea Neon predstavlja svoj novi, današnji video, obradu pjesme ”Makeba” francuske pjevačice Jain. Makeba je južnoafrička pjevačica i aktivistica poznatija po scenskom imenu Mama Afrika i po tome što se protivila apartheidu.

Pjesmu Makeba na svakom nastupu odsviram najmanje dva puta jer ljudi odlijepe i gdje god je pjevam uvijek je ista rasplesana reakcija“, tvrdi Akla.

Već poslije prvih taktova morate joj povjerovati.