Neki novi (realniji?) Djed Mraz: švorc, pijan i nezaposlen

Muzika - regija Show Time

Glavna muzička tema novog regionalnog kino hita ”Realna priča” reditelja Gordana Kičića, pjesma “Deda Mraz je švorc”, antipod je sladunjavim i milion puta ponavljanim santa-claus pjesmicama kojima nas bombardiraju u ovo doba godine.

Realna priča je sagu o glumcu koji vjeruje da se svemir urotio protiv njega, zbog čega često upada u komične sukobe sa svima. U takvom svijetu ni Djed Mraz nije ”normalan”, a opisao ga je autor muzike za film, Kralj Čačka: Deda Mraz je mrtav pijan, Deda Mraz je švorc, poklon ti pod jelku noćas stići neće…

Santa Claus Is Back in Town, Here Comes Santa Claus, Jingle Bells, Oh Santa, Santa Tell Me, Run Rudolph Run, Santa Baby… desetine pjesama u svim žanrovima neizbježno odjekuju u ovo doba godine, podržavajući sliku bezbrižne, sretne i rastrošne planete.

Neki, ipak, današnjeg Djeda Mraza vide i drugačije, kao tehnološki više koji više nije potreban.

O nezaposlenom Djedu Mrazu prije tri godine zapjevala je alter rock grupa Trojica, a prije još 15 godina, na albumu ”No sikiriki”, Edo Maajka je razotkrio i politički podobnog djedicu, jer ”zadnjih 5 godina Djed Mraz je bio Albanac, ove godine je red da bude Bosanac”. Ali, problem s podobnima je što imaju ograničen rok trajanja pa je i novi dobio otkaz.

Sretna nam Nova godina…