Iz@ Medošević & Borgie – Opera u Sydneyu, opaki album od garaže do ‘bluzare’

Muzika - regija Show Time

Nakon objavljivanja samostalnog prvijenca “Granulo je sunce” (2016.), Iz@ Medošević se pojačao ritam sekcijom Borgie i odmah počeo raditi drugi album, s najavom da će biti naslonjen na zvuk Stoogesa, MC 5, Motowna, ranih Majki, Motorheada, The Who, Partibrejkersa… Za vašu znatiželju sasvim dosta.

Riječanin Izet Medošević bio je član grupe Avlijaneri s kojom je radio krajem 1990-ih i početkom novog milenija, a par godina nakon toga svirao je i komponirao u riječkoj rock noise grupi Osnovna Škola Sulud III s kojom je snimio album “Zlo i naopako”, objavljen za kultni underground etiketu Slušaj Najglasnije.

Kao alter pjesnik i punk filozof, posebnu notu u svojim pjesmama ostvaruje snažnim stihovima o svakodnevici, vlastitim iskustivma, izmišljenim ali mogućim situacijama u kojima se svi možemo naći, dok im dodatni pečat daje ritam sekcija Borgie – Berislav Pavišić na basu i Kristian Debeuc za bubnjevima.

Na “Operi u Sydneyu” deset je Medoševićevih autorskih pjesama, od kojih su ranije na singlu objavljeni ”Brodolom / Party’, klasični garage rock’n’roll u stilu The Who, T. Rex i starih Partibrejkersa, te Dan i noć, broj koji autor opisuje kao ”masnu-hypno-grunge bluesaru posvećenu ljubavi koja je lijepa i tužna, valjajuća i plesna, lagana, a teška, niti muška, niti ženska.

S trećim singlom, sjetnom i prividno mirnom pjesmom Tužno osjećanje, zaključeno je uvodno predstavljanje albuma, a prvo koncertno će se desiti 6.12. u riječkom Kulturnom centru Mesnička.

Sudeći po tri stilski različite pjesme, može se reći da su Iz@ Medošević & Borgie snimili punokrvni rock’n’roll album, kojim odjekuju brutalni riffovi, žestoki bubanj, mračni bas, a pjesme su kombinacija garage rocka, bluesa, tragova punka i ponekad psihodelije, kao hommage zvuku Stoogesa, MC 5, Motowna, ranih Majki, Motorheada, The Who, Partibrejkersa… .

“Opera” ne donosi ništa revolucionarno novo u glazbenom smislu, ali otkriva svoje korijene i to čini do jaja – nikakva konfekcija, nego šivanje po mjeri: Savile Row rock and rolla” – kaže Izet.

Tekstove pjesama potpisuje Izet, a u glazbi i aranžmanima mu se pridružuje Berislav Pavišić. Bubnjeve je na albumu odsvirao Bernard Vukić Beco, a još su svirali i pjevali Ana Jakšić (prateći vokal), Davor Tomić (gitara), Luka Benčić (Hammond, Rhodes, akustična gitara), Sandi Mrkša (pedal steel) i Zoran Medved (austična i električna gitara, orgulje, perkusije).