Goblini imaju novi album poslije šest godina diskografske pauze

Muzika - regija Show Time

Deset novih pjesama šabački punk rockeri Goblini snimili su za svoj šesti studijski album ”Jedina”, koji će biti objavljen u srijedu, 4. 12. 2019., a najavili su ga singlom ”Meso“.

Goblini su od nastanka 1992. do kraja te decenije objavili niz od četiri albuma – “Goblini” (1993), “Istinite priče 1.deo” (1994), “U Magnovenju” (1996), “Re-Contra” (1999) –  i stekli izuzetnu popularnost u Srbiji, a poslije i u regiji, postavši jednom najistaknutijih imena punk rocka.

A onda su 2001. prestali s radom, da bi se vratili sredinom 2010. kada im izlazi dokumentarni film ”Ima nas gomila“, pa sljedeće godine krenuli na veliku povratničku ex-Yu turneju i 2013. izdali album “Roba s greškom” te naredne godine kompilaciju “Najbolje priče”.

Novu kreativnu pauzu, poslije tog vrlo dinamičnog razdoblja, simbolično je prekinuo pjevač Branko Golubović Golub, kada je početkom ove godine objavio autobiografsku knjigu “Izgužvane misli” (Dallas Records) u kojoj bez dlake na jeziku govori o tome kako je mali punk bend iz provincije uspio ostvariti ozbiljnu karijeru tokom teških devedesetih.

Goblini su se ubrzo opet okupili u studiju, a rezultat je novi album ”Jedina”, koji izlazi srijedu, 4. 12. 2019., i istog dana ga predstavljaju medijima u Muzičkoj kući Metropolis u Beogradu, a uvečer u novosadskom Shamrock Baru.

Prva koncertna predstavljanja novog materijala, uz klasike iz svog opusa kao “Cipjonka”, “eLeSDi se vraća kući”, “Anja volim te” i brojni drugi, Goblini će izvesti 5. 12. u ljubljanskoj Menzi pri Koritu i predgrupa im je lokalna punk rock skupina Rutinska kontrola, slijedi nastup 6. 12. na RI Rock Festivalu, u Omladinskom kulturnom centru Palach, te dan poslije, 7. 12. u zagrebačkoj Močvari, uz podršku zagrebačkog Of Apesa.