Ko umije njemu dvije – Bregoviću više od 80.000 € za povredu autorskih prava

Celebrity Show Time

Iako se nagađalo da će Bregović za neovlašteno korištenje njegovih pjesama na turneji 2007. godine tužiti i svoje bivše kolege, pjevače Bijelog dugmeta, tužbu je na kraju usmjerio prema organizatoru, Heinekenovoj tvrtki u Hrvatskoj.

Goran Bregović je još 2010. godine tužio organizatora marketinške kampanje ”Karlovačko live 2007”, koji je u TV i radijskom spotu koristio pjesmu ”Bitanga i princeza” bez  njegovog dopuštenja.

Krajem 2007. godine je u Hrvatskoj priređena turneja Karlovačko Live 2007. u okviru koje su Bebek, Alen i Tifa izvodili program pod nazivom “Kad bi bio Bijelo dugme”. Nedugo potom špekuliralo se o tužbi Gorana Bregovića i nagađalo da će ona uključivati svu trojicu bivših pjevača Bijelog dugmeta, ali se na kraju ispostavilo da je ograničena samo na organizatora turneje.

Bregović je u odštetni zahtjev uvrstio sve svoje autorske pjesme (‘Jer kad ostariš’, ‘Ako ima Boga’, ‘Napile se ulice’, ‘Lipe cvatu’, ‘Ružica si bila’, ‘Kad bi bio bijelo dugme’ i druge), koje su izvođene na toj turneji, ali Visoki trgovački sud u Zagrebu je odbio taj dio zahtjeva i utvrdio da su povrijeđena njegova moralna autorska prava zbog korištenja pjesme ”Bitanga i princeza” u reklamnoj medijskoj kampanji, pa mu zbog toga Heineken Hrvatska treba isplatiti 600.000 kuna i zatezne kamate, uz dodatak od 20.000 kuna za živo izvođenje te pjesme na koncertima.