Detmeć

Debi album rap rock grupe Detmeć – priča generacije na rubu

Muzika - regija Show Time

Detmeć je bend petorice mladića iz Požege koji su trbuhom za kruhom doselili u Zagreb te pripovijest svoje frustrirane generacije koja je na rubu strpljenja pretočili u 10 pjesama objedinjenih na album što ga i nazvaše ”Na rubu”.  

Detmeć su Karlo Ćavar Massa (rap, truba), Filip Kordovan Koc (rap, gitara), Hrvoje Pandžić Hrca (bubnjevi), Saša Romić Sale (bas gitara) i Toni Skoko Toljo (rap, gitara).

Frustracije, bunt, konfuzne emocije, egzistencijalna propitkivanja, nemir, depresivnost, sivilo svakodnevice, a nasuprot svemu tome, ipak, stalna potreba za nadom i volja da se pokuša nešto učiniti… prepoznaju se u tome brojni vršnjaci spomenute petorke.

Osnivajući bend prije dvije godine (Detmeć je riječ bez značenja i kovanica je kakve smišlja generacija što odrasta uz internet i društvene mreže), posve spontano su svom izvornom žestokom rock izrazu počeli dodavati isprva nemušte rime. Prvenstveno, to se njima svidjelo, a generalno – rock spojen s repom pokazuje se kao prirodan za najglasnije izražavanje ‘nabrijane’ energije.

Već s prvim pjesmama “Dijelimo se” i “Mnogo jak“ privukli su pažnju, a ”Carcosa” se može ubrojati i u njihov prvi hit.

Potpisavši ugovor s Croatia Recordsom, dobili su vjetar u leđa da u relativno kratkom vremenu uobliče 10 pjesama koje čine njihov debitantski album ”Na rubu”, koji se pojavio u digitalnom obliku, a uskoro slijedi izdanje i u fizičkom obliku.

Izlazak albuma prati novi video singl ”Kroše”, pjesma o ”udarcu koji život upućuje nama”.

Detmeć je već zakazao i live promocije albuma, a prva će se dogoditi 6. 12. na simbolično vrlo važnom mjestu – na 41. izdanju jednog od najdugovječnijih festivala u Europi, legendarnog Ri Rock festivala koji je temeljno posvećen demo sceni i mladim muzičarima.

Naredni koncert zakazan je za 18. 12. u zagrebačkom klubu Sax, gdje će im se pridružiti zanimljivi zagrebački ženski eksperimentalni duo Playground Hustle i zagrebački reper Suicidal, a onda slijede Županja (20. 12.) i Požega (21. 12.).