Gile & Magic Bush

Srđan Gojković Gile: Retko svirane pesme, blago iz zakopane rock škrinje

Koncerti Muzika - regija Show Time

Svi dugovječni bendovi sa povelikim opusom vremenom nakupe svoje rijetko svirane pjesme, ne zato što su loše, već ih sustigne vrijeme novih stvari koje publika očekuje na koncertima.

Osim sa matičnim Električnim orgazmom, Srđan Gojković Gile je simio jedan solo album, te šest izdanja u različitim kombinacijama sa Vladom Divljanom, Dušanom Kojićem Kojom, Piko Stančićem i Zoranom Radomirovićem Švabom, koji uključuju i dva soundtracka, ”Kako je propao rokenrol” i ”Crni bombarder”.

Cijeli taj opus sadrži po prilici više od 200 pjesama, pa je logično da su neke rijetko izvođene uživo, a neke nisu nikako. U kratkoj pauzi Električnog orgazma, Gile se 2017. udružio s ekipom beogradskih muzičara Magic Bush i upravo s njima počeo oživljavati dijelove svog ‘zaboravljenog’ opusa. Štaviše, Gile & Magic Bush su 9. 3. 2018. U beogradskom Domu omladine održali jedinstveni koncert pod nazivom ”Retko snimane pesme”.

Među ukupno 21 temom, tu su se našle nekada poznate pjesme iz spomenutih filmova (”Svečane bele košulje”, ”Hodam sad kao zombi”), zatim poneka iz opusa Orgazma (”Metadonska terapija”, ”Više nisam tvoj”) te zanimljivi coveri (”Lutka koja kaže ne”) i autorski brojevi sa kolektivnih izdanja (”O čemu ona sanja”).

Koncert je nepodijeljeno kritika ocijenila izvrsnim, no rijetko svirane pjesme opet bi prekrio zaborav da izdavačka kuća nije priredila album ”Retko svirane pesme” kao CD i digitalno izdanje, sa najavom da će početkom naredne godine biti izdana i vinilna LP ploča.

Iako nije praksa da prvi singl bude pjesma koja zatvara album, “Svečane bele košulje su izabrane za najavu albuma, jer ”sublimira emocije koje su se preplitale među članovima benda i brojnom publikom na spomenutom koncertu”.

Promocija albuma zakazana je za 20. 11. u beogradskom Sprat baru s početkom u 13 sati, a onu veliku, koncertnu Gile & Magic Bush će izvesti 4. 1. 2020. u Subeernom Centru u Beogradu.