Mima Zukan

Nova imena regionalne scene: Mima Zukan (pop rock, Sarajevo)

Muzika BiH Show Time

Balada ”7 Boulevards of Love” je debitantski solo singl autorice i pjevačice Mime Zukan, ali to nije njen muzički početak i zapravo čini samo jedno poglavlje zanimljive muzičke karijere.

Mima je 2011. u rodnoj Zenici osnovala devetočlanu trip a capella vokalnu grupu Bel Canto (italijanski izraz za lijepo pjevanje), prvi takav muzički kolektiv u BiH. S nadahnutim interpretacijama svjetskih pop i rock standarda privukli su pažnju ne samo lokalne publike, te su zapažene koncerte imali u Sarajevu, Rijeci, Brčkom, Opatiji, Hvaru, Moskvi, a posebno priznanje dao im je Darko Rundek, ugostivši ih na svom koncertu.

Bel Canto je ostavio i autorski trag u pozorišnoj predstavi “Majstor” (2013.) reditelja Dine Mustafića, ali je, nažalost bez i jednog diskografskog izdanja, krajem 2015. ugašen.

Preselivši u Sarajevo, Mima Zukan je u jesen 2016. godine, s naslijeđem višegodišnjeg predanog bavljenja ‘lijepim pjevanjem’, u glavnom gradu osnovala ”Pop rock školu Sarajevo”. Kao profesorica muzike i vokalna trenerica pronašla je još jedan smisao bavljenja muzikom – da mlade uvede u novi stil pjevanja koji se ne uči u školama i približi im sve popularne stilove, od bluesa, funka, rapa do indie i alternativnog rocka.

Kakav rezultat Mima Zukan ostvaruje pokazuje uspješan kolektivni nastup dijela mlađih polaznika ”Pop rock škole Sarajevo” u aktuelnom hrvatskom TV showu ”Supertalent”.

Najnoviji projekt koji se rađa u okviru pop rock škole je “Rock Choir Sarajevo”, za koji je prije desetak dana obavljena audicija i za očekivati je da ćemo uskoro čuti još jedan novi atraktivan sadržaj u izvedbi mladih talenata.

U međuvremenu Mima Zukan se prvi puta predstavila kao solo izvođač, te autorica muzike i stihova za pjesmu ”7 Boulevards of Love”.

Aranžman je uradio i produkciju obavio Adnan Dado Mušanović (radio s grupama Grefran, Crni Dani CREN-a, Zlatanom Karićem) i Miminu baladu učinio brojem u ravni s današnjim svjetskim standardima pop rocka.

Dokle će Mima Zukan stići u vlastitoj muzičkoj karijeri vjerovatno će ovisiti o ostalim angažmanima svestrane muzičke pedagogice, ali početak je obećavajući.