Damir-Avdić

Ekskluzivno: I Damir Avdić u migrantskoj koloni!

Muzika BiH Show Time

Damir Avdić Diplomatz je snimio osmi album, zove se ”Radikalno šik” i izlazi 14. 11. 2019. za njegovu slovenačku etiketu Kapital Rekord, a najavljuje ga pjesma ”Kolone”.

Godinu dana nakon izlaska sedmog albuma ‘‘Amerika” (2017.), Damir Avdić je prošlog oktobra objavio pjesmu ”KKFU” (Nije sve u kapitalu, ima nešto i u kriminalu…) i objasnio da ”ona nije najava za novi album, album će tek iduće jeseni ili na zimu”, dakle bila je riječ tek o intermecu, o Damirovoj potrebi da izbaci iz sebe novi bijesni krik.

Tadašnja najava je ostvarena: ”Radikalno šik” je sniman tokom septembra 2019. u studijima Kapital Rekord i Galaxy 2000 sa snimateljem Mitjom Vrhovnikom Smrekarom, a produkciju je uradio Damir Avdić.

Prva publicirana pjesma je ”Kolone”, bez prepoznatljivih distorziranih razbijačkih gitara, ali s temom svojstvenom za Damirovu poetiku – Ovi stražari na minimalcu udarnički udaraju / ove kolone šute / u tišini odumiru / ovaj Bog što me gleda sa lančića / ko umjetni nokat vrijedi…

Video ”Kolone” snimljen je u produkciji ”Zeus” iz Tuzle, a album će se idućeg četvrtka moći downloadati na autorovoj stranici.