Paul Barrere

Umro Paul Barrere, gitarista, vokal i autor u rock & boogie bendu Little Feat

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Kako je objavio Little Feat, njihov gitarista i pjevač Paul Barrere, koji je u grupi proveo skoro 50 godina, umro je u Los Angelesu, u subotu 26. 10. u svojoj 71. godini.

Iako nije utvrđen uzrok smrti, gitarista se dugo borio s bolešću jetre, nakon što se 1994. godine zarazio hepatitisom C, a 2015. godine dijagnosticiran mu je rak jetre.

Barrere se Little Featu, kojeg je 1969. osnovao i vodio pjevač i gitarista Lowell George, pridružio prije snimanja trećeg albuma ”Dixie Chicken” (1973. godine), na kojem se odmah pojavio i kao autor, napisavši pjesmu “Walkin ‘All Night”, koju je Rolling Stone u to vrijeme označio kao “najčišću rock & roll pjesmu albuma”.

Gitarista je također pomogao u pisanju naslovne pjesme za album iz 1974. godine ‘‘Feats Don’t Fail Me Now”, a među njegovim kasnijim poznatim brojevima su ”Time Loves a Hero“, ”All that You Dream“ i ”Down on Farm“.

Nakon smrti bendovskog lidera Georgea, 1979. godine, Little Feat je mirovao osam godina, a onda je obnovljen pod vodstvom Barrerea, koji je preuzeo i ulogu glavnog tekstopisca na svim izdanjima, sve do zadnjeg ”Rooster Rag” iz 2012.

Little Feat je upravo bio na turneji sa koje se Barrere povukao po izričitom nalogu doktora.