Umalo tragedija: Vanessa Mae na beogradskom koncertu oštetila neprocjenjivu violinu

Koncerti Show Time

Pauza od 40 minuta, između dva dijela beogradskog koncerta Vanesse Mae, zabrinula je beogradsku publiku, a onda je dobila objašnjenje: slavna violinistica je prije nastavka morala provjeriti svoj skupocijeni instrument koji je oštetila tokom sviranja.

Ekskluzivno veče na 51. BEMUS-u dogodilo se u četvrtak 10. 10. 2019. u Sava centru zahvaljujući koncertu značajne i popularne umjetnice na violini Vanesse Mae.

Svako izdanje Bemusa ima barem jedno noć kada predstavlja publici velike zvijezde klasične muzike, pa je ove godine, nakon skoro decenije od prethodnog koncerta u Beogradskoj Areni (februar 2010) u srpsku metropolu stigla dama iz Kine koju smatraju za pop ikonu klasične muzike, još otkada je u 16. godini objavila svoj pop klasik, album “Violin Player” (1995).

Problem ove večeri u startu je bio u tome što je koncert kasnio punih pola sata, što se veoma rijetko ili gotovo nikad ne dešava na Bemusu. Bend je izašao na binu, hor, orkestar, svi su se poredali na zanimljivo osmišljene i postavljene četiri platforme dosta udaljene jedna od druge, a u sredini je prolaz da divu, koja se očekuje svakog trenutka. I onda, kada se publika već unervozila, čuo se i poneki ‘zvižduk u osam’, izlazi sitna dama i sa osmijehom prolazi kroz taj centralni dio i odmah zasvira na svom magičnom instrumentu! Na taj način kao da je pokušala iskupiti se zbog zakašnjenja, koje je kasnije objasnila.

Vanessa Mae, koncert u Beogradu 2019

 

Thank You! Zdravo, hvala!” – javila se Vanessa – “Tako mi je drago da sam ponovo kod vas poslije 10 godina! Izvinjavam se što kasnim, ali morala sam da još malo sredim moju violinu da večeras svira kako treba i to je onda potrajalo. Divno je da ovdje na sceni imam i srpski hor i srpski orkestar sa mojim bend i svi zajedno sviramo! Imamo toliko toga, i jazz, i rock, i klasiku.”- bila je euforična Vanessa Mae  i nastavila energično da osvaja scenu svojim savršenim sviranjem.

Bolero for Violin and Orchestra”, “Storm”, filmske teme poput Roxanne`s Veil”, Red Hot”, “Destiny”… nizala je Vanessa svoje uspješnice iz opusa do 2004. godine (od kada nije izdala nove materijale) na ogromno zadovoljstvo publike.

No, doživjela je publika i novi šok – pauzu od čak 40 minuta nakon svega 50 minuta prvog čina, i opet sa potpuno pratnim binom.

Konačno se pojavila Vanessa: “Izvinjavam se što ponovo kasnim i što je sve trajalo. Desilo mi se da sam, prije završetka prvog dijela programa, ispustila violinu i malo je oštetila. Ona je iz 1761. godine i trudim se da je sačuvam. I zato sam morala da je isprobam je li sve u redu”.

Valjda opuštena zbog sretnog epiloga, violinistica je u finalu večeri s užitkom ulazila među publiku (ipak čvrsto držeći violinu u rukama) i puna raspoloženja završila uobičajeno: “Divan je bio vaš hor, sjajan orkestar i vi kao publika ste bili fantastični”.

Tražila je ta publika još, ali Vanesa je svoj program od 100 minuta iz dva poglavlja definitvno završila. Ne riskirajući novo iskušenja sa svojim skupocjenim instrumentom.

Izvještaj: I. Makragić; foto: BEMUS

Vanessa Mae, koncert u Beogradu 2019