Lorde_Kolinda

Kako Hrvati zaobilaznim putem dolaze do Grammyja

Ludometar Zanimljivo

Slavna novozelandska kantautorica Lorde pohvalila se američkom komičaru Marcu Maronu da je dobila hrvatsko državljanstvo, ponosno su objavili gotovo svi mediji u Hrvatskoj. Sada ova zemlja ima dva Grammyjem okićena muzičara.

Oduvijek je poznato da puno ime i prezime svjetski popularne pjevačice glasi Ella Marija Lani Yelich-O’Connor, te da je njezina majka Sonja Yelich, inače pjesnikinja, rodom iz Dalmacije.

Nije se to do sada posebno naglašavalo, ali sad, kada je Lorde i zvanično Hrvatica, neki ponosno ističu da je ona već druga muzička persona hrvatskog porijekla koja je osvojila nagradu Grammy, nakon Krista Novoselica iz Nirvane, još jednog dalmatinskog potomka, koji je jedno vrijeme čak živio i osnovnu školu pohađao u Zadru.

Dođe to na isto poput hvalisanja Zeničana da imaju filmskog oskarovca. Danis Tanović je odrastao, školovao se i sva životno-umjetnička iskustva stekao u Sarajevu, ali pusti ti to, u rodnom mu listu piše – rođen u Zenici. Makar to bilo samo igrom sudbine.

Lorde with Grammy

Kad je hrvatski Grammy u pitanju, ne zna se koliko je tome kumovala Predsjednica Kolinda, ali za nastavak serije njezinih posebnih diplomatskih postignuća valjalo bi da neko istraži koja bi to još svjetska zvijezda mogla postati Hrvat – i gremijevac.

Srbi za sada ništa ne čine po tom pitanju. Iako je, recimo, otac slavnog američkog filmskog reditelja Petera Bogdanovicha rođeni Srbin, državljanstva za njega još nema. Jer Peter ima samo nomininacije za Oscara, ali ne i kipić.

Nagradno pitanje: kad će Melania Trump dobiti državljanstvo Slovenije?