Neprijatelj prelazi zeku

Neprijatelj Prelazi Zeku – sirovo i bolno oštro: Problem je u ljudima

Muzika - regija Show Time

Znamo šta radimo – tvrdi petorka iz novosadske punk rock grupe Neprijatelj Prelazi Zeku, a ako poslušate njihov nedavno objavljeni novi album ’’Problem je u ljudima’’, onda ćete čuti i kako to rade – sirovo i bolno oštro.

Za one koji su, moguće je, još neupućeni: naziv benda je punkerski ironična parafraza rečenice ”Neprijatelj prelazi reku” iz filma ”Ko to tamo peva”.

Prije tridesetak i više godina takva bi ironija bila ‘’izdaja revolucije’’, danas je čin nove revolucije, jasno usmjerene protiv bivših ‘’revolucionara’’ koji će za šaku dolara rasprodati svaki ideal.

Dakle, jeste tako, problem je u ljudima. A ‘’Borba’’, ’’Slomljeni posečeni’’, ’’Fali nam nadanja’’, ’’Grešnici’’, ’’Reklame’’ i najnoviji video spot ’’Ne budi me’’, te ostalih pet tema novog albuma novosadskih punkera pojedinačne su epizode neprihvaćanja da nam oni diktiraju kako ćemo živjeti.

Zapravo, takva su i prethodna izdanja, ’’Bolje nedeljom’’ (live demo 2013), ‘’Vreme je’’ (2015.) i ‘’S naše strane ulice’’ (2017.), samo je zvuk benda još dotjeraniji. Novi album je Neprijatelj Prelazi Zeku snimao u ’’Piknik studiju“, a zvuk je uobličio producent Miroslav Majkić s idejom da bend predstavi u najsirovijem mogućem obliku, obzirom da N.P.Z. slovi za bend koji treba slušati uživo, kada se najbolje osjeti atmosfera koju odašilju sa bine.

Slušajući album, rezultat je vrlo uspješan i još takav da pjesme mogu biti bliske i onima koji nisu ljubitelji oštrijeg zvuka. Ocjena je, dakle – odlično.

Dio pobune je i to da ’’Problem je u ljudima“ nije objavljen pod etiketom bilo kojeg od zvaničnih izdavača, te je publici, kao i ranija izdanja, dostupan samo na digitalnim platformama, na YouTube kanalu i bendovskom Bandcampu.

Naša prethodna priča:

Neprijatelj prelazi zeku, punk u najboljem live izdanju