Repetitor u zatvoru

Završen 4. dokuMfest, obilježen filmovima o Repetitoru, FM Jamu i blues kampu Lonjsko polje

Film & Foto & TV Show Time

U Zenici je od 9. do 13. 9. u čitaonici Gradske biblioteke i klubu Zona, održan četvrti bh. festival muzičkih dokumentaraca na kojem je prikazano 10 filmova i predstavljeno 8 muzičkih knjiga.

Organizator, neprofitno nevladino udruženje ”Zona muzike”, za program četvrtog festivala ”dokuMfest” i jedine tematske smotre muzičkih dokumentaraca u Bosni i Hercegovini izabrao je deset naslova iz recentne regionalne produkcije.

Festival je otvorio ”Poj mi pesem” (Pjevaj mi pjesmu) Mirana Zupaniča o legendarnom slovenačkom rock autoru Vladi Kreslinu, a u nastavku su prikazani ”Priča iza rime”, kratki film Elme Fetić čiji su glavni junaci Frenkie i Kontra iz znamenitog FM Jam kolektiva, ”Železne stopinje” o metal rock sceni u Sloveniji autora Denisa Brnčića, neobični jedan album-osam spotova-jedan film ”Delta val” o sarajevskoj aler rock grupi Propeler u režiji Damira Bašića, ”Glasnije od oružja” Miroslava Sikavice”, ”Zenica blues: od Perviza do Arene” Sanje Mlađemović Stević, Dok nas glazba ne rastavi” o zagrebačkoj rock grupi Mnogi Drugi u realizaciji Anite Nadj, Od Lonjskog polja do Memphisa”, film Mire Dimića o jedinstvenom blues kampu Lonjsko polje, ”Suženi snovi” o zatvorskom koncertu beogradske rock grupe Repetitor koji potpisuje autorski dvojac Igor Čoko i Lea Vahrušev, te Električni orgazam za ljude budućnosti” autorice Marije Vukić.

Festivalsku plaketu za najbolji film dobio je ”Suženi snovi”, a posebne plakete za inspirativne priče pripale su studentici Elmi Fetić za nadahnutu ”Priču iza rime” i Miri Dimiću, sisačkom rock bubnjaru koji stoji iza blues kampa u Lonjskom polju, svjetski jedinstvene škole bluesa za mlade koju je predstavio u svom dokumentarcu ”Od Lonjskog polja do Memphisa”.

Dokumfest 2019, Bojan i Zoran

Dvije epizode dale su poseban pečat ovogodišnjem dokuMfestu.

U prvoj, zenička se publika družila sa autorima još nezavršenog dokumentarnog filma o Indexima, Bojanom Hadžiabdićem i Zoranom Kuburom (slika gore), koji su, uz prepričavanje nekih zanimljivih detalja sa snimanja, prvi put javno prikazali tri vrlo zanimljiva video materijala, poput priče o nastanku famozne ”Plime” i amaterskih filmskih zabilješki sa turneje Indexa po SSSR-u, 1972. godine, iz tek otkrivene privatne arhive Fadila Redžića.

Drugi trenutak je simboličan – dokumentarac o 55 godina zeničke scene, ”Zenica blues: od Perviza do Arene”, prvi je film u kojem je koprodukcijski, zajedno sa RTV Zenica, sudjelovala ”Zona muzike”, ostvarujući tako jednu od temeljnih ideja festivala da bude poticajan za bh. produkciju muzičkog doku filma.

knjige dokuMfest 2019

DokuMfest je imao i vrijedan prateći književni program.

U organizaciji Gradske biblioteke Zenica, na otvaranju festivala predstavljene su nove knjige iz zagrebačke Rockmark knjižare (Woodstock, Freddie Mercury, Dave Grohl, KUD Idijoti, Štulić, Tina Turner), te u nastavku festivala ”Koraci”, autobiografski roman koji je tuzlanski reper Frenkie napisao zajedno s mladim književnikom Borisom Lalićem, i ”Trenutak koji čekam”, knjiga o sisačkoj rock sceni autora Mire Dimića.

Podrška: Grad Zenica, Ministarstvo kulture Ze-Do kantona, AMUS