Neki od najvećih svjetskih rock muzičara koji su bili samouki

Glas.ba RTV

Od Hendrixa i Claptona do Kurta Cobaina i Noela Gallaghera, popis vrhunskih rock muzičara koji su bili samouki je inspirativan za početnike koliko i fascinantan.

JIMI HENDRIX je s 15 godina počeo učiti sviranje gitare i nakratko se maknuo iz svijeta muzike, kada se 1961. priključio vojsci i obučavao za padobranca, ali otpušten je sljedeće godine. Ubrzo se preselio u Clarksville i počeo svirati u pratećem bendu Isley BrothersA, a kasnije i sa Little Richardom, sa kojim je nastavio sarađivati do sredine 1965. Preseljenjem u Englesku i povezivanje sa basistom Chasom Chandlerom (ex Animals) počinje period u kojem Hendrix postaje gitarski mag, koji je svoju tehniku gradio kao samouk.

ERIC CLAPTON je za svoj trinaesti rođendan dobio akustičnu Hoyer gitaru, rađenu u Njemačkoj, ali teško je bilo svirati jeftin instrument sa metalnim žicama i nakratko je izgubio interes. Dvije godine kasnije Clapton ga je ponovo uzeop u ruke i  počeo dosljedno svirati, koristeći za vježbanje prenosivi kasetofon Grundig i ostalo je istorija.

STEVIE RAY VAUGHAN, u krugovima gitarista jedan od najpoštovanijih instrumenalista, u muziku je kročio u poznim tinejdžerskih godinama. U srednjoj školi je pohađao tečaj muzičke teorije, ali je odustao, tako da je, osim malog broja informacija koje je uspio steći, bio samouk. I postao blues legenda.

DAVID BOWIE, taj famozni muzičar, jedan od najsvestranijih i najtalentiranijih u 20. stoljeću, samostalno je naučio svirati klavir, gitaru, harmoniku, bas, udaraljke, pa čak i koto.

David Bowie

DAVE GROHL je imao samo jedan sat lekcije sviranja bubnjeva – prije nego što je shvatio da može i sam sve naučiti bolje. Sa 12 godina počeo je učiti i gitaru, kasnije naučio svirati još piano i njegova karijera, koja je započela 1981. godine, pokazala je da je bio u pravu.

PRINCE je učio sviranje klavira u 7 godini, a gitaru se savladao sa 13 i bubnjeve kao 14-godišnjak. Do svoje 20. godine imao je potpisan s Warner Brosom.

JOE BONAMASSA se može pohvaliti jedinstvenim početkom muzičke karijere – imao je 12 godina kada je otvorio koncert legendarnog B.B. Kinga! Do tada je imao svoj bend i svirao je gitaru 8 godina. U njegovoj biografiji se navodi da je pohađao nekoliko predavanja klasične gitare od instruktora iz Julliarda, ali generalno je svu muziku kreirao je ”na uho” i postao jedan od najvećih modernih blues izvođača.

JACK WHITE je sviranje učio na imstrumentima koje su mu ostavljala starija braća, a ti instrumenti bili su bubnjevi, klavijature/klavir i gitara. Bez jednog minuta formalnog muzičkog obrazovanja White je danas jedan od najcjenjenijih gitarista u rocku.

Puno je još poznatih svjetskih muzičara koji su bili potpuno samouki: Louis Armstrong, Elton John, B.B.King, Keith Moon, Kurt Cobain, Frank Zappa, Jeff Healey, Alex Turner, a čak su i John Lennon i Paul McCartney bili u velikoj mjeri samouki muzičari.

I u domaćem rocku ima puno takvih primjera, no za ovu priliku ograničimo se samo na legendu: Goran Bregović jeste pohađao osnovnu muzičku školu, ali je izbačem – kao netalentiran.

BB King