Ice Cream Man, nastup

Ice Cream Man na prvoj bosanskohercegovačkoj turneji

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Postoje tako neki muzičari na koje možete naletjeti samo igrom slučaja, a onda se na prvu zaljubite u njihovo muziciranje. Takav je Ice Cream Man koji izvodi mješavinu sirovog bluesa, razigranog countryja i melankonične americane.

Ice Cream Man nije enoniman muzičar i u svom Beogradu ima vjerne poklonike. Stvar je samo u njegovoj medijskoj neagresivnosti, zbog čega je nepoznat publici u Bosni i Hercegovini.

Nekadašnji gitarista i frontmen grupe Long Noses, prije nekoliko godina je započeo samostalnu karijeru i, među brojnim zanimljivim nastupima, spomenimo da je otvorio koncert američkog blues majstora Otisa Taylora, ali prava stvar počinje s autorskim radom i snimanjem.

Njegov prvi solo album, ”Souls’ Walk” iz 2016. godine, muzičko je putovanje kroz tradicionalne američke melodije u devet autorskih pjesama (”I Don’t Need”, ”Souls’ Walk”, ”Devil’s Son”) i obradi čuvenog tradicionala ”Cocaine Blues“ o čemu je poznati beogradski muzički kritičar Branimir Lokner u svojoj recenziji napisao: “Do sada na ovim prostorima nismo imali jedno ovakvo izdanje, kao i solistu koji se idejno kreće u pravcu roots muzike i akustičnog bluesa.”

Drugi album ”On The Shoot” Ice Cream Man je objavio prošle godine i na izdanju se kao gosti pojavljuju Žika Jelić iz YU grupe i znameniti usnoharmonikaš Pera Joe, uz ostatak postave koja povremeno nastupa pod imenom Ice Cream Man & Ice Cool Buddies: Mirko Tomić – pedal stil, Srđan Stojanović – violina, Boris Eftovski – klavir, i Hana Vučićević – prateći vokal.

Devet novih pjesama novi su raskošni primjerci country bluesa beogradskog muzičara i naslov ”One For The Road” možemo uzeti kao simboličan za njegov kantautorski format, kada na cestu kreće kao one-man band i sam svira bendžo, akustičnu i električnu gitaru, cigar boks gitaru, usnu harmoniku, bas bubanj, doboš, kahon, stomp boks i haj het sa dairom.

Ice Cream Man je prošao kroz niz klunova u Srbiji, ali nikada nije pjevao i svirao u Bosni i Hercegovini.

Njegova prva mini bh. turneja počinje sutra i obuhvaća pet koncerata, poslije kojih će publika, uvjereni smo, ubuduće redovno pratiti njegov rad.

Raspored turneje:

08-8. (četvrtak) – Foča, Cafe Gold
09-8. (petak) – Sarajevo, Shelter Pub
10-8. (subota) – Zenica, Zona
11-8. (nedjelja) – Mostar, Black Dog Pub
13-8. (utorak) – Čitluk, Evergreen Fest