Grupa Ki

Kumanovska grupa Ki pobjednik muzičkog programa West Herzegowina Festa

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Od 1. do 3. 8. u Širokom Brijegu je održan 17. WHF, u čijem revijalnom programu su nastupili Parni valjak, Galija, Who See i Prljavo kazalište, a takmičarski muzički program obilježili su užički Eastock i kumanovski Ki.

West Herzegowina Fest

Primjerenim rock spektaklom Prljavog kazališta i proglašenjem pobjednika, 3. 8. je završen 17. West Herzegowina Fest.

Ovaj multi-medijalni širokobriješki festival, iza kojeg stoji poznati glumac Goran Bogdan, u fokusu ima književnost, film i muziku.

U kategoriji ”Kratka priča”, pobjednici su “Gospa od zdravlja” Vladimira Becića (Dugo Selo, Hrvatska), “U studenom” Magdalene Blažević (Mostar, BiH) i “Jagoda” Elvisa Ljaljića (Sarajevo, BiH), dok su se među filmovima izdvojili prvonagrađeni ”Zlatni lančić” autora Janeza Juha (Divača, Slovenija ”Jabuka, tri dvopeka, jogurt” splitske autorice Anite Čeko, kojoj je pripalo posebno priznanje.

Muzički žiri u sastavu Ivica Propadalo, Ivana Galić-Ivećko, Miljenko Puljić, Zlatko Gall i Ivan Huljić dodijelio je nagrade Elkie Barton iz Walesa (3. mjesto), užičkoj rock grupi Eastock (2. mjesto), te titulu pobjednika grupi Ki iz Kumanova (naslovna fotografija).

Ki je electro-pop sastav osnovan 2016. godine i čine ga Aleksandar Kraljevski (vokal/gitara), Stefan Stojchev (bas gitara), Miloš Kraljevski (bubanj) i Stefan Ilievski (keybords&synth).

Iste godine imali su jedan od zapaženijih nastupa na banjalučkom Demofestu, a pobijedili su na 51. zaječarskoj Gitarijadi, što njihovu muziku, koju odlikuje eksperimentiranje i iszraživanje zvuka, dovodi u sam vrh regionalnog alternativnog izraza.

Krajem prošle godine Ki je krenuo na prvu balkansku turneju “Crystal Circle” na kojoj su, među 14 gradova, uvrstili Široki Brijeg i Mostar, a ove godine su se pojavili na fusion bini Exit festivala.

Koncert na WHF-u je bio uvod u novu turneju, na kojoj su 3. 8. svirali na Javorwood Festu na Bijelašnici, večeras nastupaju u Konjicu (BIH), a do kraja mjeseca slijede još koncerti u Dubrovniku, Beogradu, na nikšićkom Lake Festu, niškom Nishvilleu i Joy Festu u Krivoj Palanki.

Kao zanimljivost, spomenimo i nagradu WHF-a za stayling, a nju je dobio Ejub Junuzović, frontmen novog tuzlanskog punk/metal benda Ending a Clutter.

West Herzegowina Fest, Eastock
West Herzegowina Fest, Eastock