mick-jagger-richard-ashcroft

Epilog slučaja ‘Bitter Sweet Symphony’, najfamoznije nepravde u rocku

Ludometar Zanimljivo

U 22 godine, otkako je britanska rock grupa The Verve objavila svoju možda najslavniju pjesmu, njen autor Richard Ashcroft nije zaradio ni novčić, jer je zbog samo jednog sempla zarada knjižena Jaggeru i Richardsu.

Nije puno prošlo od objave singla ”Bitter Sweet Symphony” (u ljeto 1997. godine) kada je menadžer sastava The Rolling Stones, Allen Klein, vrlo vješto, sudskim putem, isposlovao da svi tantijemi od pjesme pripadnu slavnom autorskom dvojcu Stonesa, jer je Ashcroft u svoj broj uvrstio sempl orkestralne verzije njihovog songa ”The Last Time”.

Richard Ashcroft, pjevač i gitarista alternativnog rock benda The Verve je osigurao korištenje snimka, ali ne i pravo na korištenje pjesme (što je u složenim zakonima o autorskim pravima različita stvar), pa je jedini način da album “Urban Hymns” objavi sa pjesmom “Bitter Sweet Symphony” bio da sva prava i zaradu prepusti Jaggeru i Richardsu.

Godinama je to bila vruća medijska priča, jer je ”Bitter Sweet Symphony” postao veliki hit (što bi bio i bez sempla), donoseći i veliki novac.

U jednom intervjuu, prije ravno 20 godina, Keith Richards je rekao “Nemam ništa s tim, to je ozbiljno odvjetničko sranje”, ali u suštini se ništa nije mijenjalo, sve do prošlog mjeseca.

Primajući britansko nagradu za životno djelo Ivor Novello Awards, Richard Ashcroft je objavio: ”Veliko mi je zadovoljstvo da objavim da su Jagger i Richards pristali da se njihova imena izbrišu s liste autora, te će tako zarada od pjesme sada ići meni”.

Bitter Sweet Symphony je samo u Britaniji prorana u 1.276.209 primjeraka, uključujući 70.593 kopije ove godine, previzno ustanovljava Official Charts Company, što znači da je i dalje zanimljiv novac u opticaju.

Naslovna fotografija: New Musucal Express