Doli Bel i pred publikom 18. festivala BH drame u Zenici

Cooltura Gledam

Nova predstava sarajevskog Kamernog teatra 55 ”Sjećaš li se Doli Bel” djelo je koje ima obilježje teatarskog ‘blockbustera’, za kojeg će se, sigurno, jako dugo tražiti karta više, a njegovo prvo gostovanje će, kao veliku privilegiju, doživjeti publika na zeničkom tradicionalnom festivalu.

Već 18 godina na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici događa se proljetni Festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra, kao jedini festival bh. dramaturgije koji ima za cilj promociju bh. autora i bh. književnosti, te je postao prepoznatljiv koliko i Sterijino pozorje u Srbiji ili Marulićevi dani u Hrvatskoj.

Za ovogodišnje izdanje, od 24. do 30. 4., u takmičarsku selekciju izabrano je sedam predstava.

Po tradiciji, među njima je uvijek i jedna festivalska premijera i to će biti predstava ”Ljudožderka“ autorice Lejle Kalamujić i u režiji Lajle Kaikčije, koja je urađena u koprodukciji XXIV međunarodne kulturne manifestacije ”Zeničko proljeće“ Zenica 2019, XVIII festivala bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019. i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ostalih šest su predstava autora Dragana Komadine Logorilijada“ u režiji Ivana Lea Lemoa, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, zatim ”Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca i u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, ”Majka ili sve lutke idu u raj“ autorice Nedžme Čizmo i u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović, a u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra, ”Ali grad me je štitio“ autorice Tanje Šljivar i reditelja Bojana Đorđeva, u produkciji Narodnog pozorišta Užice iz Republike Srbije  i predstava ”Sjećaš li se Doli Bel“ autora Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, čijom će izvedbom biti svečano zatvoren takmičarski program.

Doli Bel predstava (You Tube screen)

Atraktivnije i veće finale Festivala Zeničani nisu mogli dobiti. Teatarsko tumačenje Sidranovog teksta, koji je i sa istoimenim filmom iz 1981. godine dobio kultno mjesto među  kroz publikom, također ”poetski prikazuje realnu i humorističnu stranu Sarajeva šezdesetih godina, kroz dirljivu priču o prvoj ljubavi i o životu jedne sarajevske porodice u vremenu koje je obećavalo mnogo, a koje je na kraju pojelo samo sebe i mnoge od nas sa sobom”.

No, prvi prikazi poslije nedavne premijere u Kamernom teatru 55 kažu da su reditelj Kokan Mladenović i 12 sjajnih glumaca ostvarili novo remek-djelo, na neki način intimnije i snažnije od poznate filmske priče, s dubljim pronicanjem u izvorni tekst Abdulaha Sidrana.

Svaki od glumačkih aktera predstave (Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Davor Golubović, Elma Juković, Saša Petrović, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Kurt, Amar Selimović, Saša Krmpotić) izmamili su gromoglasni pljesak publike poslije gotovo svake scene, a refleksija tog iznimnog teatarskog ostvarenja pokazuje nezapamćeno zanimanje, odnosno podatak o rezervacijama ulaznica za izvođenje predstave tokom tri naredna mjeseca, ne samo u Sarajevu, već diljem regije.