deep-purple

Deep Purple ove godine snima novi album

Muzika - svijet Show Time

Gitarista grupe Deep Purple, Steve Morse, rekao je da će bend snimiti 21. studijski album tokom 2019. godine i najavio seriju novih koncerata.

Mnogi su vjerovali da je album ”InFinite” iz 2017. njihovo posljednje ostvarenje, jer je koncertna turneja na kojoj su ga predstavljali bila nazvana ”Long Goodbye”. Ali, očigledno to nije tako. Morse je rekao u nedavnom video intervjuu za Andertons Music Co. na ovogodišnjoj NAMM konvenciji, da će biti, zapravo, dva albuma – jedan koji će snimiti Deep Purple i drugi na kojem radi grupa Flying Colors, američki prog-rock sastav sa kojim Morse takođe radi.

Dodao je u tom razgovoru da će biti Deep Purple koncerata, a u međuvremenu već su objavljeni neki termini, od 15. 2. i koncerata u Njemačkoj, te još 17 nastupa u Engleskoj, Češkoj, Njemačkoj i Americi.

U prethodnom intervjuu, Morse je rekao da će on nastaviti s radom i nakon što bend napokon završi karijeru, iako ne tako aktivno kao sada, dodavši ”To je nemoguće u jednom danu napustiti. Generalno, znam da ni momci neće otići u penziju. Oni bi radije umrli na pozornici nego u krevetu”.

Pjevač Ian Gillan je prošle godine slutnje o kraju benda naznačio rečenicom ”Već smo blizu kraja sada, za godinu ili dvije, tri, četiri. Ko zna? Ali to je blizu”. No, eto, još se ne događa.

Što se tiče mogućnosti da se i raniji basista Glenn Hughes (u bendu od ’73. do ’76.) uključi u snimanje novog albuma, on je izjavio kako nema interes za izvođenje klasičnih pjesama Deep Purplea sa trenutnom verzijom grupe.

Zato ih izvodi kao dio svog live projekta “Glenn Hughes Performs Classic Deep Purple”, koji je lansiran 2017. godine i još uvijek obilazi svijet.