Josip Pejakovic (izvor Avaz)

Oj, živote! Apel za pomoć velikom glumcu Josipu Pejakoviću

Cooltura Saznajem

Jedan od najvećih glumaca koji je hodio teatarskim daskama i pred filmskim kamerama ozbiljno je bolestan, a nadu u izlječenje mogu mu, svojim donacijama, čini se dati samo ljudi obični, oni koje je opčinila svaka njegova glumačka izvedba.

Još jedan sramni i strašni trenutak događa se u ovom balkanskom bespuću elitističke bahatosti i neosjetljivosti!

Velikan glumišta, Josip Pejaković, ozbiljno je bolestan i u svakoj normalnoj državi ne bi se pitalo ima li umjetnik koji cijelog života zadužuje tu državu zdravstveno osiguranje ili bilo koje drugo formalno pravo na liječenje tamo gdje ga može dobiti, već bi se hitno reagiralo.

Nažalost, to se (već prečesto) kod nas ne događa.

Švedski Radio Geteborg prvi je prenio apel Facebook grupe “20 kruna za čovjeka” da se Bosanci i Hercegovci s adresom u toj skandinavskoj zemlji odozovu za pomoć Josipu Pejakoviću.

Prema objavljenim informacijama, glumac je na liječenju u Njemačkoj, a u srijedu bi trebao biti podvrgnut operativnom zahvatu, koji će mu spasiti nogu od amputacije. On, međutim, mora biti plaćen, jer socijalno osiguranje koje ima u BiH, nije mu odobrilo troškova operacije. Ona košta 35.000 eura i do sada je sakupljeno 15.000.

Pejaković se prvo liječio u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a sredinom prošle godine, na svoju inicijativu, napustio je ovu bolnicu i nastavio liječenje u Zagrebu. Prema ranije objavljenim informacijama, imao je složenu operaciju na abdomenu, što je prouzrokovalo niz drugih problema u vezi sa srcem.

Prema informacijama Facebook grupe koja prikuplja pomoć, akcija će trajati do 31. januara, a zahvat će izvesti čuveni hirurg Milomir Ninković, Sarajlija koji živi i radi u Minhenu.

Sarajevska televizija Face jučer je objavila brojeve računa za uplatu donacija iz BiH te ostalih zemalja.

Novac koji neki ‘vlasnici’ naših sudbina u to ime prime za tri-četiri mjeseca za cijeli svoj famozni umjetnički život nema veliki glumac. Uvjereni smo, skupit će ga Ljudi.

Račun za uplate iz BiH:

Primalac: Josip Pejaković
Adresa: ul. Mis Irbina 26, 71000 Sarajevo
Banka primalac: UniCredit Bank
Broj računa: 3389002581657435

Račun za uplate iz ostalih zemalja:

Primalac / Beneficiary Customer: Josip Pejaković
IBAN: BA39 3387 2028 5671 2180
ACC: 40087778102

Banka primalac/Beneficiary Bank:
Unicredit Bank d.d.
Kardinala Stepinca bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
SWIFT Code: UNCRBA22

Josipu Pejakoviću Zlatni lovorov vijenac MESS-a