Lapsusi: najsmješnije stvari su izrečene ili učinjene – slučajno

Duhovito Jedi moli voli Ludometar

U malom izboru lapsusa (a pod ovim pojmom ne podrazumijevaju se samo greške u govoru i pisanju, nego propusti i omaške svake vrste) pokazujemo da jeste tako.

Za lapsuse vrlo slikovita riječ ”galimatijas” označava konfuzan i nerazumljiv govor i upravo je ona nastala slučajno. Godine 1372. neki Francuz zastupao je na sudu izvjesnog Matijasa, koji je tužio susjeda da mu je ukrao pijetla. Kako se u to vrijeme tužba čitala na latinskom, uzbuđeni advokat, umjesto da kaže ”Gallus Mathias” (Matojasov pijetao), izgovorio je ”Galli Mathias”, što znači pijetlov Matijas, što je izazvalo urnebesni smijeh u sudnici – i rođena je nova internacionalna riječ za buduća pokoljenja.

Kada je brod engleskog moreplovca i istraživača Jamesa Cooka (1728.-1779.) pristao uz obale Australije, na dar je dobio životinju koju nikad do tada nije vidio. Upitao je jednog domoroca kako se životinja zove, a ovaj je uzvratio – kengur. Njeno ime od tada se koristi u svim jezicima svijeta, iako je Cook, puno kasnije od ovog trenutka saznao da ”kangaroo” na jeziku tamošnjih domorodaca znači – ne znam.

U svom besmrtnom romanu ”Robinson Crusoe” engleski književnik Daniel Defoe (1660.-1731.) pokazao je rupu u pamćenju. Njegov junak na pustom otoku u prvom licu jednine kazuje ”Odlučio sam, ako je moguće, da se domognem lađe (nasukane u blizini otoka), pa sam svukao odjeću, jer je bilo užasno toplo, i bacio se u vodu”. Nakon što se Robinson uspentrao na brod, on dalje nastavlja: ”Otkrio sam da su sve namirnice na lađi suhe i, kako sam žudio za hranom, otišao sam u odjeljenje sa pecivom i džepove napunio biskvitima”.

lapsusi - Matisse - Boat

Muzej moderne umjetnosti u New Yorku izložio je 1961. godine sliku ”Lađa”, poznati rad iz opusa Henrija Matissea (1869.-1954.), čelnika slikarskog pravca poznatog pod nazivom fovizam (čija je karakteristika deformacija figura). Punih 47 dana posjetioci su se nijemo divili čudesnom djelu, a onda je neko primjetio da je slika okačena – naopačke.

Novinarski lapsusi su, pak, biseri posebne vrste.

Jednom prilikom u lokalnim bostonskim novinama objavljeno je da je igrač Paul Kemper (američki fudbaler, napomena) u privatnom životu visok 168 centimetara. O tome koliko je visok u službenom, sportskom životu, novinar nije napisao ni riječ.

List ‘Sarauer Zeitung’, pak, objavio je u jednom tekstu: Češki katolički svećenik i filozof Jan Hus je rođen 1369. godine, a spaljen je na lomači na dan svoje smrti.

A evo i jednog oglasa iz dnevnih novina u Memphisu, 1970. godine, bez pretjerivanja biser nad biserima: FBI u Memphisu organizira ciklus predavanja pod naslovom ”Sloboda riječi i sloboda štampe”. Novinarima ulaz zabranjen.

police-pixabay