Segway

Kako radi sagway i zašto s njega ne možemo pasti?

GPS za dušu Popularni leksikon

Kad god vidite ljude i pogotovo djecu na sagwayju, ako nikada niste probali, pomislite – kako uspijevaju održati ravnotežu? A stvar je vrlo jednostavna.

Segway je samo-balansirajuće gradsko prijevozno sredstvo na dva kotača, koje – koliko god se činilo opasnim za vožnju – neće se prevrnuti šta god na njemu radite.

Zašto? Zato što imitira ljudsko biće u pokretu.

Pronalazačev model za konstrukciju Segwayja bilo upravo ljudsko biće. Naime, kada god se stojeći nagnemo naprijed toliko da izađemo iz ravnoteže, fluid u unutrašnjim ušima će signalizirati mozgu naš položaj, pa ćemo sasvim prirodno reagirati – ispružiti nogu naprijed da povratimo ravnotežu.

Segway čini praktično istu stvar, samo uz pomoć kotača umjesto nogu, motora umjesto mišića, niza osjetljivih senzora umjesto sistema za uranotežavanje unutrašnjeg uha, te niza mikroprocesora za komandu umjesto mozga. Ukratko, kao što naš mozak signalizira nogama da načine korak kada se nagnemo, isto tako mikroprocesori Segwayja signaliziraju okretanje točkova u pravcu u kojem se nagnemo stojeći na vozilu.

Segway

Osnovu senzorskog sistema Segwayja čini niz žiroskopa. Žiroskop u suštini predstavlja rotirajući točak unutar stabilnog okvira. Rotirajuće tijelo se opire promejni svoje ose rotacije, jer se primjenjena sila pomjera zajedno sa rotirajućim tijelom. Obzirom na pružanje otpora pri djelovanju spoljašnje sile, žiroskop zadržava svoj položaj u prostoru (u odnosu na Zemlju) kada ga pomjeramo ili okrećemo, dok se okvir žiroskopa slobodno kreće u prostoru. Mjerenjem položaja rotirajućeg točka u odnosu na nepomični okvir, precizni senzor nam može izračunati nagib tijela, kao i brzinu naginjanja.

Ukoliko stojimo mirno i uspravno na Segwayju, kontrolni program će pokretati kotače tek toliko da se postiže potpuna ravnoteža sa silom gravitacije.

U praksi, kada želite da se na Segwayju pokrenete naprijed ili unazad, dovoljno je samo da se nagnete na željenu stranu, dok za skretanje lijevo ili desno povlačite desnu ručku naprijed ili nazad.

I, voila, prepustite se užitku.

Sveznan.com (Vuk Uskoković)

Segway