Špurijus

Splitski punkeri Špurijus – ko bajagi Bajaga, ili konačno probijanje granice

Muzika - regija Show Time

Od nekih ranih radova, poput demo albuma ”Čovječe, ne ljuti se” i lo-fi spota ”Dobro jutro, pederi” do najnovijeg hi-fi spota ”Granice”, splitski punkeri su zaokružili 20 godina rada – i stigli do, napokon, prvog zvaničnog albuma.

Grupu Špurijus danas čine Karlo Silić (vokal), Ivica Božić Jojo (bas), Boris Tudor (gitara), Ante Sabalić Saba (bubnjevi) i Domagoj Božinović (vokal, akustična gitara).

Poslije tako uobičajenih dječjih bolesti koje se zovu ‘kako se zvati, šta svirati, o čemu pjevati’ i uključuju promjene u postavi, Špurijus je u prvim godinama uspio snimiti dva demo albuma, ”Čovječe, ne ljuti se” i ”Matejuško, jubavi moja”, te zacrtati svoju trajnu ideju vodilju: da budu beskompromisni punkeri, bez obzira na neimaštinu koja će ih na tom putu pratiti.

Dapače, odlučili su trošiti vlastite novce za stvaranje slave, pa su 2011. snimili spot ”Dobro jutro, pederi”, za koji su potrošili cijela 3 aura, otprilike. Nisu obradili slavnu Bajaginu ”Dobro jutro, džezeri”, ali su slično bili revoltirani i ironični.

Slika je jednako važna koliko i stihovi:

Svirati, svirati i svirati… i raditi pjesme kao refleksija svog ciničnog (čitaj: zajebantskog) stava o okruženju, to je lik i djelo Špurijusa, koje konačno dobijaju svoju ‘profesionalnu’ formu.

Upravo na današnji dan prošle godine objavili su prvi singl ”Apartmani”, a ovih dana i novi ”Granice”, koji će činiti album ”Masovni ukus”, sa još 13 novih brojeva i izaći će početkom jeseni pod etiketom agilne sinjske izdavačke kuće Juda Records.

Grupa ove 2018. puni dvadeseti rođendan. I izdržala je sve nove ‘razne nepredviđene okolnosti’ u pripremi albuma, a kojim bi napokon mogli probiti lokalne granice.