Izgubljeni album Johna Coltranea ugledao svjetlo dana

Muzika - svijet Show Time

Izdanje pod nazivom ”Both Directions at Once: The Lost Album” objavljeno je 55 godina nakon što je izvorni materijal snimljen.

John Coltrane je u svom kratkom životu (1926. – 1967.) snimio više od 20 albuma, u razdoblju od ’57. do ’67. i do današnjih dana smatra se jednim od najboljih saksofonista svih vremena.

Pronaći izgubljeni album ovog velikana i pionira free jazza smatra se prvorazrednim muzičkim događajem, jer je izdanje naslovljeno ”Both Directions at Once: The Lost Album” vrlo vrijedan dodatak njegovoj kultnoj diskografiji.

Snimke s ovog albuma nastale su 1963. godine u Van Gelder Studiju, a snimio ih je dobro poznati Classic Quartet – John Coltrane, Jimmy Garrison, McCoy Tyner i Elvin Jones. Njihov studijski session rezultirao je s ukupno 14 tema, od čega se njih sedam, koje je odabrao Ravi Coltrane, nalazi na standardnoj verziji albuma, dok je ostatak dostupan na deluxe verziji. ”Ovo je kao da ste pronašli novu sobu u Velikoj piramidi”, slikovito je istaknuo čuveni Sonny Rollins.

Interesantno je i kako se ime Johna Coltranea, po objavi ovog izdanja, 29. 6., u današnje streaming doba našlo na raznim Top 10 digitalnim listama, uz imena trenutnih zvijezda popularne muzike, što je potvrđuje kako jazz ima značajno mjesto u glazbenom svijetu.

”Danas je jazz iznimno relevantan”, ističe Danny Bennett, prvi ččovjek Verve Label Grupe, te nastavlja ”Jazz postaje alternativna muzika 21. stoljeća, a upravo John Coltrane ponajbolje ruši granice između jazza i ostalih žanrova. Bio je vizionar koji je promijenio glazbeno kretanje, a ovaj je album otkriće koje se događa jednom u životu! Ovaj je album važan za kulturu i njegova objava se savršeno poklapa s ponovnim pokretanjem legendardne Impulse! Etikete”.

John Coltrane – muzički uzor Iggyja Popa