prisluškivanje

Teorija zavjere na djelu – istraživanje da li mobiteli snimaju sve što radimo

21. vijek Jedi moli voli Naučno (ne)dokazano Svijet tajni

Prije pola godine smo prenijeli tvrdnju New York Timesa da više od 250 Android igara, ali i nekih iOS aplikacija, koje koriste softver kompanije Alphonso, imaju ugrađenu opciju da se preko telefonskog mikrofona slušaju korisnici radi prikupljanja informacija o tome koje TV emisije i reklame gledaju.

Namjera je jasna – prodaja informacija s kojima se svakom pojedincu mogu plasirati ciljane reklame. Drugim riječima, profit do neba.

Da bi tu teoriju zavjere demantirali ili potvrdili, ekipa eksperata sa bostonskog Northwestern Univerziteta godinu dana je istraživala da li aplikacije na pametnim telefonima u tajnosti snimaju naše privatne razgovore i šalju osobne podatke oglašivačima.

Testirano je više od 17.000 popularnih Android aplikacija (među kojima je osam hiljada onih koje šalju informacije direktno Facebooku) i ustanovili da više od polovine tih aplikacija imaju dopuštenje da koriste kameru i mikrofon na mobitelu, što znači da opcije ‘špijuniranja’ mogu aktivirati kadgod je potrebno.

Bostonski tim je koristio automatizirani sistem da prate aplikacije, tražeći fajlove koje su aplikacije slale “trećoj strani”. Kada su na jednom telefonu uključili GoPuff aplikaciju (dostava hrane), otkrilo se da se podaci o korisniku šalju domeni koja je povezana sa analitičkom kompanijom Appsee, koja otvoreno priznaje da snimaju korisničke aktivnosti. Istraživači iz Bostona najavili su da će svoje istraživanje predstaviti sljedećeg mjeseca u Barceloni, na konferenciji o privatnosti.