Bogo Šoić

Umro Bogo Šoić, klavijaturista i gitarista Daleke obale i tvorac kultne pjesme ’80e’

In memoriam Muzika - regija Show Time

Jedan od najznačajnijih muzičara splitske scene, tvorac brojnih poznatih pjesama, Bogašin Šoić Mirilović – Bogo, preminuo je iznenada jutros.

Njegova muzička priča počinje davne 1976. godine kada Bogo i njegova ekipa iz ulice osnivaju prvi bend Dijete iz epruvete čji su prvu postavu činili Jadran Vušković (pjevač), Bogo (gitara), Miro Šoić (bas), Zoran Ukić (bubnjevi) i Boris Simović (klavijature).

Većinu pjesama u to vrijeme potpisuje Bogo, a lokalni hitovi su bili “Rusi u Afganistanu”, “Znam što hoću’’, “Sutra će kiša”, no željeni prvi album odbio im je tadašnji Jugoton.

Kasnije bend mijenja ime u Bogo i heretici Dine, a Bogo postaje i pjevač, a jedna od njegovih pjesama, “Kurve”, koja je nastala u tom razdoblju, postaje veliki lokalni hit.

Sljedećih nekoliko godina kroz bend su prošla mnoga poznata imena, Ivo Jagnjić (Dalmatino), Zdravko Bajan, Neno Belan, Renato Grancieri i drugi. Bogo je u to vrijeme svirao gaže u još jednom bendu u kojem je pjevačica bila tada šesnaestogodišnja Severina.

Ipak, razočaran što ni nakon deset godina nije uspio snimiti vlastiti album, 1986. godine prestaje s radom i posvećuje se kompjutorima i izradi softwera. Zoran Ukić prešao je tada u Daleku obalu.

Na glazbenu scenu Bogo se vratio 1995. godine kada se na Melodijama hrvatskog Jadrana pojavio kao autor pjesme ”San Pedro Blues”, te je zajedno sa pjevačem Jadranom Zlodrom-Gobbom osvojio nagradu za najboljeg debitanta. Godinu kasnije Zoran Ukić pozvao ga je da se pridruži Dalekoj obali kao klavijaturista i gitarista.

I već prva nova nova pjesma koju je napravio sa Dalekom obalom bila je megahit – “Di si ti”.

Bogo, čovjek iz sjene, u Dalekoj obali nije se nametao kao autor, ali njegove pjesme kao sto su “80e” i ponovo snimljen stari broj “Kurve” postaju veliki hitovi i nezaobilani dio koncertnog repertoara.
Uspješno se okušao i kao kreator video spotova za “80E” i “Ruzinavi brod”, te kao producent i snimatelj posljednjeg studijskog albuma Daleke obale “1999-2000”. Upravo je Bogo bio inicijator ideje da Daleka obala snimi live album, kako bi publici ostala uspomena na ono u čemu je bend bio najjači, a to su koncerti.

Nakon razlaza grupe Daleka obala, Bogo zajedno s Marijanom Banom i Jadranom Vuškovićem osniva bend Marijan Ban i Ostali. Nakon serije dobrih koncerata, pojavila se želja da snime album, pa Ban,u nedostatku vlastitog autorskog materijala, na Bogin poticaj pristaje snimiti kolekciju obrada nazvanu ”Staro zlato”, na kojem Bogo potpisuje sve aranžmane.

Nakon više od 25 godina Bogo ponovno odlazi kod Škarice u Croatia Records (nekadašnji Jugoton) i ovog puta uspijeva ostvariti svoju želju – njegov prvi samostalni album “Lavovi” izlazi u lipnju/junu 2007., a na njemu se Bogo pojavljuje kao autor, pjevač, aranžer i multiinstrumentalista (klavijature, gitare, bas, udaraljke).

Nažalost, to je i posljednji diskografski projekt koji je realizirao.