Oceans8

Oceanovih osam žena jače od Oceanovih 11, 12 i 13 muškaraca?

Film & Foto & TV Show Time

Kada u jednom filmu glume Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Rihanna, Mindy Kaling, Sarah Paulson i Awkwafina onda to svakako privlači pažnju, no je li i posebno vrijedno?

Kada se 2001. pojavio ”Ocean’s Eleven”, akcijski triler reditelja Stevena Soderbergha sa vrhunskom glumačkom ekipom (George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia, Julia Roberts), bio je to blockbuster godine sa zarađenih 450 miliona dolara.

Hollywood takve prilike ne propušta, pa su urađena još dva nastavka, ”Ocean’s Twelve” (2004.) i ”Ocean’s Thirteen” (2007.) i blagajna je napunjena do iznosa blizu 1,2 milijarde dolara.

Zlatna koka još nije krepala. Na početku minulog vikenda, 8. 6., u Americi je premijerno prikazan ”Ocean’s 8”, potpuno ženska verzija priče o velikoj pljački.

Sandra Bullock (kao Debbie Ocean, sestra Dannyja Oceana, glavnog lika iz muškog serijala), Cate Blanchett, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Rihanna, Mindy Kaling, Sarah Paulson i Awkwafina, osam diva dakle, sigurno su veliki mamac za publiku, pa je u sedam dana film već vratio gotovo cjelokupni budžet – zaradio je 65 na uloženih 70 miliona dolara. No, u isto vrijeme je jedan od 5 ovogodišnjih filmova sa najvećim reklamnim ulaganjima, koja su premašila 3 miliona (Jurassic World: Fallen Kingdom je na prvom mjestu sa 7 miliona dolara).

Reklama je dakako učinila svoje, a što se filma tiče, kritike su podijeljene – od pohvala za nastup glumica do prigovora za rutinsku priču. Kao da Hollywood svakog dana izbacuje svježe i originalne priče?

Kako god, uz film se možete zabaviti, dok zahtjevniji spominju preporuku: vratiti se originalu, ”Ocean’s Eleven” iz 1960. godine, u kojem je glavni lik Danny Ocean legendarni Frank Sinatra, a partneri su mu Dean Martin, Richard Conte, Sammy Davis Jr. i Angie Dickinson. Šarm akcije, komedije i muzike sa polustoljetnom patinom po njima je zabavniji od ovovremenih obrada.