Berin Tuzlic

Film Berina Tuzlića nagrađen na Filmaka takmičenju filmskih profesionalaca

Film & Foto & TV Show Time

Kratki animirani film sarajevskog multimedijalnog umjetnika Berina Tuzlića “Bježim i kad nisam kriv” osvojio je nagradu na globalnom takmičenju čiji je organizator Filmaka, digitalna platforma popularna među filmašima širom svijeta.

Preko ove platforme, autori filmova predstavljaju projekte koji inače nemaju pristup filmskoj industriji kroz tradicionalne načine finansiranja, a ocjenjuje ih žiri vrhunskih profesionalaca u industriji zabave i filma, među kojima su Wim Wenders, Colin Firth, Dominik West…

“Ova nagrada mi dolazi kao životna ilustracija same ideje koja je i predstavljena u mom filmu, a njena suština je da čovjek može imati prijatelje širom planete. Kad kažem prijatelje, mislim na ljude koji bezuslovno razumiju i cijene tvoju viziju. To zaista znači brisanje svih mogućih granica i ograničenja, te donosi jednu posebnu vrstu slobode za filmske stvaraoce, posebno ove koji žive i stvaraju u malim državama kao što je naša.”  – izjavio je autor filma, Berin Tuzlić.

Kadar iz animiranog filma 'Bježim i kad nisam kriv'
Kadar iz animiranog filma ‘Bježim i kad nisam kriv’

Filmaka je pokrenuta 2007. i za samo nekoliko godina okupila je 25.000 članova iz 152 države svijeta, a svi skupa su ukupno stvorili preko 800 sati originalnog sadržaja, koji se, poslije premijere na platformi, koristio za velike svjetske brendove, od tog materijala je snimljena nagrađivana web serija i režirano nekoliko igranih filmova, a neki od sadržaja su iskorišteni i kao reklame emitirane tokom Grammyja.

Tuzlićev film otvara neka osnovna pitanja današnjice: simpatični likovi, simbolična mjesta, doza ironije dio su priče kojoj nema kraja, jer, ako se međusobno ne razumijemo, možemo li razumjeti svijet oko sebe?

Nagrada koju je dobio Berinu Tuzliću otvara i šansu da bude odabran kao jedan od autora koji će dobiti priliku da mu Filmaka finansira snimanje dugometražnog filma.

Berin Tuzlić dRUMELODY
Berin Tuzlić u još jednom svom umjetničkom svijetu – bend dRUMELODY