Wolfram - live@DF X

Demofest otkriva prvi dio zanimljivog revijalnog programa

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Dok čekamo rezultate ovogodišnjeg konkursa Demofesta na koji se prijavilo 458 bendova iz svih ex-Yu zemalja, a koji će biti objavljeni idućeg mjeseca, organizator najvećeg regionalnog demo festivala objavljuje prva imena za dodatni revijalni program.

Prve festivalske večeri, u četvrtak 19. 7., na banjalučkoj tvrđavi Kastel nastupaju tri regionalna izvođača različitih stilova: ljubljanski balkan-disco-pop zvijezda Magnifico, splitski hip hop trio Dječaci i novosadska guitar-electronic petorka Wolfram.

Robert Pešut, poznatiji kao Magnifico, čija popularnost počinje s hitovima ”Hir aj kam hir aj go”, ”Samo malo” ili ”Giv mi mani”, kombinira dinamične žanrove funk, disco i rock sa tradicionalnim instrumentima, a unazad nekoliko godina često ga prati mnogoljudni The Serbian Army Orchestra. Upravo u tom izdanju Magnifico će se premijerno pojaviti u Banja Luci.

Mali hip hop kolektiv Dječaci iz Splita čine Vojko Vrućina, Ivo Sivo i Zondo, a s dosadašnjim albumima, “Drama” (2008), “Istina” (2011) i “Firma” (2015), skupili su dovoljno fanova da danas imaju status regionalnih zvijezda u svom žanru. Dojamo i to da Vojko Vrućina trenutno hara top listama sa aktuelnim solo albumom “Vojko” i singlovima “Zovi čovika”, “Pasta Italiana” i “Ne može”, koji bilježe milionske preglede na YouTube kanalu, što znači da se od njih na Demofestu može očekivati vruća noć.

U ovoj konkurenciji novosadski Wolfram je namanje poznat, ali je jednako veliki adut u revijalnom programu Demofesta. Oni su upravo na ovom festivalu prošle godine osvojili treće mjesto i smatraju ih svježim dahom alternativne muzike na Balkanu. Stil im je neobičan – kombinacija žestokih gitarskih rifova i elektronike, kojima u najnovijim pjesmama dodaju etno motive. Kao dio Demofestovog ‘poslanja’ da novim izvođačima pridaje posebnu pažnju, odluka da budu u revijalnom programu zaslužuje pohvalu.

Wolfram su: Aleksandar Apić (bass/guitars/vocals), Branislav Božanić (guitars), Dušan Prentović (drums/percussion), Jana Zurovac (vocals/guitars) i Marko Dorić (guitars/vocals/keyboards/programming) i kako danas zvuče predstavili su u jednom live snimku prije dvadesetak dana.

Naslovna fotografija: Wolfram na Demofestu 2017